Η μέθοδος της βεντάλιας όπως ονομάζετε από τον μεγάλο Γάλλο ερευνητή και μελισσοκόμο Pier Jean Prost , είναι η μέθοδος που μου τράβηξε την προσοχή από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μου με την μελισσοκομία!
Με δεδομένη την μεγάλη παραγωγή μελιού ή μελισσοσμηνών , ανάλογα με τις ανάγκες μας , καθώς και η απλότητα της εφαρμογής της μου κίνησε το ενδιαφέρον και ασχολήθηκα εντατικά ώστε να προσαρμόσω την μέθοδο στην Ελληνική πραγματικότητα καθώς και στην σύγχρονη μελισσοκομική πρακτική. Στη συνέχεια θα σας δώσω λεπτομερώς όλα τα στοιχεία εκείνα , που θα σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε στην πράξη την μέθοδο της βεντάλιας με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Πρέπει να σημειωθεί οτι η μέθοδος που προτείνω είναι διασκευή στης μεθόδου που προτείνει ο Prost στο βιβλίο του ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ και σε πειράματα που έκανα μου έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα
1) Η προετοιμασία για την σωστή εφαρμογή της μεθόδου ξεκινά από το φθινόπωρο. Ετσι φροντίζουμε ώστε τα μελίσσια μας , να εφοδιαστούν με προμήθειες σε μέλια (όχι μελιτώματα πεύκου) ,για να μπορέσουν να διαχειμάσουν ασφαλή με καλούς πληθυσμούς. Οι καλοί πληθυσμοί εξασφαλίζονται από την γέννα της Μάνας το Φθινόπωρο . Αν δεν υπάρχουν γυρεοδωτικές ανθοφορίες στην περιοχή σας , συμπληρώστε την διατροφή τους με υποκατάστατο Γύρης. Ενα μελίσσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά την άνοιξη όταν θα περιέχει στο τέλος του χειμώνα περισσότερες από 10,000 - 12.000 μέλισσες. Δηλαδή στην γλώσσα των μελισσοκόμων να είναι τουλάχιστον 5άρι.
2) Η σωστή διαχείμαση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας . Ζεστά μέρη, προσήλια , χωρίς υγρασία με καλή ανοιξιάτικη ανθοφορία και προφυλαγμένα ειδικά από Βόρειους ανέμους , είναι τα ιδανικά για να στήσετε το μελισσομάντρι σας.
3)Στα τέλη του Γενάρη με αρχές του Φλεβάρη όταν ο καιρός το επιτρέπει και με θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον τους 16-17 βαθμούς Κελσίου , κάνουμε την πρώτη επίσκεψη επιθεώρησης στο μελισσοκομείο μας . Τώρα ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι τα μελίσσια μας και καταστρώνουμε το σχέδιο ανάπτυξης του μελισοκομείου.
3)Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ξεκινάμε διεγερτική τροφοδότηση της κυψέλης με 150-300 γρ. ανά 3-4 ημέρες , με σιρόπι αναλογίας 1/1 από τα μέσα του Φλεβάρη ίσως και αργότερα αν ο καιρός δεν το επιτρέπει.Οσο προχωρά η άνοιξη οι ανάγκες του μελισσιού μεγαλώνουν , έτσι και οι χορηγήσεις μας πρέπει να γίνονται πιο γενναίες Προσοχή οι χειρισμοί που αναφέρω αφορούν την Παραλία της Λιβαδόστρας στον Νομό Βοιωτίας στον Κορινθιακό κόλπο.Καθένας από σας πρέπει να προσαρμόσει τους χειρισμούς στις καιρικές συνθήκες της περιοχής του.
4) Γύρω στις 20-30 του Μάρτη και εφόσον η άνοιξη έχει προχωρήσει , τα μελίσσια μας έχουν περίπου 13-20 πλαίσια πληθυσμό ανάλογα με την δυναμική τους. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για τον χωρισμό. Έχουμε προνοήσει ώστε να διαθέτουμε μάνες έτοιμες γονιμοποιημένες ή στην χειρότερη περίπτωση έτοιμα ώριμα βασιλικά κελιά.
5)Μπορούμε να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα αν για κάθε πυρήνα χρησιμοποιούμε δύο πλαίσια με γόνο και ένα πλαίσιο από προμήθειες . Φυσικά και λιγότερα ή περισσότερα πλαίσια γόνου έχουν διαφορετική απόδοση και αυτό εξαρτάται από το τι επιδιώκουμε. Αν π.χ. θέλουμε απλά να πουλήσουμε μελισσοσμήνη τότε και ένα πλαίσιο γόνου είναι αρκετό .Αν θέλουμε παραγωγή μελιού τότε η ανάπτυξη θα έρθει καλύτερα με δύο γόνους σε πιο σύντομο διάστημα.
4)Η επιτυχία του συστήματος της βεντάλιας στηρίζετε σε ένα σημαντικό παράγοντα. Αυτόν της πληθυσμιακής ισορροπίας στην κυψέλη. Αυτό που επέτυχε ο Prost με την συγκεκριμένη μέθοδο , ήταν να διατηρήσει όσο το δυνατόν την ισορροπία γόνου-παραμανών- συλλεκτριών.
Ετσι το νέο μελίσσι αρχίζει σχεδόν αμέσως την ανάπτυξή του χωρίς να χρειάζεται να κάνει μεγάλες ανακατατάξεις στην κατανομή εργασιών . Έχουμε βαμμένες τις κυψέλες με το ίδιο χρώμα διότι εδώ η παραπλάνηση είναι σύμμαχός μας , έχουμε προνοήσει από τον προηγούμενο χρόνο να υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ των κυψελών και μια ηλιόλουστη μέρα ξεκινάμε!
Ψάχνουμε την Βασίλισσα , και με το πλαίσιο της , την βάζουμε σε μια κυψέλη εφεδρική που θα έχουμε πάντα μαζί μας. Κατόπιν χωρίζουμε τον γόνο και τις προμήθειες ανάλογα με το πλάνο μας σε 2-3-4 ή και πέντε πυρήνες. Αυτές τις νέες κυψέλες τις τοποθετούμε γύρω από την θέση της παλιάς κυψέλης σε σχήμα βεντάλιας , ώστε να παραπλανήσουμε τις μέλισσες και να μπορέσουμε να μοιράσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις συλλέκτριες που επιστρέφουν από τους αγρούς. Σε κάθε πυρήνα δίνουμε αμέσως μια νέα μάνα σε κλουβί ή σε μία δυό μέρες ώριμο βασιλικό κελί. Στην πρώτη περίπτωση δεν ενοχλούμε την κυψέλη για 10 ημέρες και στην δεύτερη για 20 . Προσοχή !! η περιέργεια σκοτώνει τις μάνες .Αν ανοίξουμε νωρίτερα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι μάνες να κοπούν και να πάει περίπατο όλο το εγχείρημα. Ο τι είναι να γίνει θα γίνει. Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε προμήθειες για τις πρώτες τουλάχιστον μέρες. Την παλιά μάνα , την τοποθετούμε στην κυψέλη της και την μεταφέρουμε σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χλμ. Ο χωρισμός τελείωσε . Τόσο η μάνα όσο και οι πυρήνες θέλουν εντατική τροφοδότηση με σιρόπι μέχρι 10-15 ημέρες πριν την μελιτοφορία στόχο. Εκεί το πιο φρόνιμο είναι να ενώσουμε τα σμήνη και τις μάνες σε πολυώροφα μελίσσια , ικανά να συλλέξουν τεράστιες ποσότητες μελιού , πολλαπλάσιες του αθροίσματος μεμονωμένων συλλογών. Αναφέρω απλά ένα ενδεικτικό παράδειγμα για την περιοχή μου. Με πληθυσμούς που άγγιζαν τις 80-90,000 μέλισσες , δηλαδή τεσσάρια δυνατά κατάφερα να συλλέξω περίπου 18 κιλά θυμάρι ανά τετράδα για το 2007 . Αν δεν σας εντυπωσιάζει το νούμερο , αρκεί να σας αναφέρω ότι: Τρεις μελισσοκόμοι στην γύρω περιοχή με κλασικές μεθόδους εκμετάλλευσης -20άρια μελίσσια - δεν έκαναν τρύγο στο θυμάρι και ένας πιο τυχερός πήρε από 120 μελίσσια 300 κιλά μέλι!!! Νομίζω ότι πειραματικά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε.
Ενας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι ομοιόμορφα βαμμένες κυψέλες για να πετύχουμε όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη παραπλάνηση της μέλισσας και η συνεχής διόρθωση της θέσης των πυρήνων ακόμα και αμοιβαίας αλλαγής ώστε να εξισορροπηθεί ο πληθυσμός. Σε 3-4 ημέρες ξεκινήστε να απομακρύνετε τις κυψέλες από το κέντρο ώστε να γίνουν σιγά σιγά αυτόνομα μελίσσια.
Η συνένωση μπορεί να γίνει με την κλασική μέθοδο της εφημερίδας.
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ... ΣΕ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ.
και να κάποιες από τις βεντάλιες του 2008 φρέσκο πράγμα
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
πα ντα στην διάθεσή σας για διευκρινήσεις.
7 σχόλια:
Μου θυμίζει την μέθοδο Μπαμπίλη, η οποία από ότι κατάλαβα, διαβάζοντας το άρθρο σου, είναι η μέθοδος της βεντάλιας στην ελάχιστη ανάπτυξή της.
Η βασική διαφορά με την μέθοδο Μπαμπίλη εκτός από τον αριθμό χωρισμάτων είναι η ομοιόμορφη όσο το δυνατόν κατανομή των ειδικοτήτων του πληθυσμού σε όλες τις παραφυάδες. Αυτή είναι και η βασική διαφορά με όλες τις άλλες μεθόδους χωρισμού!
φιλε Γιαννη αν δεν εχουμε βασ.κελια μπορουμε να εφαρμοσουμε αυτη τη μεθοδο;
Αντώνη , το ιδανικό είναι να έχεις έτοιμες μάνες . Αν δεν έχεις καλό είναι να αγοράσεις από κάποιον καλό βασιλοτρόφο.
1
Τισ βασιλισσεσ με τα κλουβακια οταν τισ βαλουμε στισ παραφυαδεσ κοβουμε κατευθειαν τα πορτακια?
Τισ βασιλισσεσ με τα κλουβακια οταν τισ βαλουμε στισ παραφυαδεσ κοβουμε κατευθειαν τα πορτακια?
Δημοσίευση σχολίου