Σάββατο 19 Απριλίου 2008

παραφίνη στις κυψέλες

παραφινάροντας τις νέες κυψέλες.......


απαραίτητα υλικά:


ένα καζάνι...



... προσοχή το συγκεκριμένο είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο χρειάζεται. Μπορεί να βράζεις ταυτόχρονα 3 κυψέλες αλλά για να καλυφθούν αυτές οι 3 χρειάζονται περίπου 170 κιλά παραφίνης και με τιμή σχεδόν 1,5 ευρώ το κιλό δεν συμφέρει με τίποτα . Άσε που το υγραέριο που καταναλώνεις για να φτάσεις την θερμοκρασία που χρειάζεται είναι υπερβολικά πολύ. Η μεγαλύτερη ποσότητα παραφίνης μένει μέσα στο δοχείο για το επόμενο παραφινάρισμα που θα γίνει μάλλον του χρόνου. Αρα το δοχείο σας δεν πρέπει να χωρά περισσότερη από μία κυψέλη. Εγώ την πάτησα . Έβαλα μέσα 90 κιλά παραφίνη και έφτανε ως την μέση της κυψέλης. Αρα έπρεπε να γυρίζω τούμπα μετά τα 5 λεπτά.






..ένα φλόγιστρο...





... το συγκεκριμένο είναι αρκετά ικανοποιητικό , αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια απλή εστία υγραερίου με μεγάλο μάτι.


...Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η φιάλη να είναι προπανίου και ο ρυθμιστής επαγγελματικός για μεγάλη πίεση και παροχή ...και φυσικά ασφάλεια.



Για την ασφάλειά μας επίσης χρειάζεται και ένα θερμόμετρο . Μέχρι τους 170 βαθμούς η παραφίνη δεν είχε πρόβλημα . Στους 170 και μετά κάπνιζε πάρα πολύ και μάλλον το σημείο αυτανάφλεξης δεν πρέπει να ήταν μακριά. Φυσικά δεν το ρισκάρισα με 90 κιλά παραφίνη στο δοχείο μου . Όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε στους 150-160 C .

...Φυσικά χρειαζόμαστε και παραφίνη. Την συγκεκριμένη την πλήρωσα σχεδόν 1.5 ευρώ το κιλό. Δεν ξέρω τι ποιότητας είναι ούτε και πόσο καλή η κακή είναι η τιμή.

...οι κυψέλες έτοιμες , πυροσφραγισμένες και να που βράζουν για 5 λεπτά μέσα στην καυτή παραφίνη.

...βράσαμε και τα καπάκια τα οποία επιπλέουν από την λαμαρίνα και πάνω και αν προσέξεις δεν θα λερωθεί και αυτή...


Ολα έγιναν μάλλον εύκολα και γρήγορα . Οσο για τα αποτελέσματα και το πόσο καλή είναι η παραφίνη ως μέσο προστασίας της κυψέλης , το μέλλον θα δείξει.


Ξέχασα τα γάντια . Τα συγκεκριμένα μπορεί να μην βολεύουν σε εργασίες της κυψέλης αλλά στην συγκεκριμένη εργασία ήταν αυτό που χρειαζόταν!

9 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Γιάννη η παραφίνει για να δουλέψει σωστά και να γίνει εμποτισμός θέλει 170 βαθμούς.Το κάπνισμα είναι σημάδι σωστής θερμοκρασίας για να τις φουντάρεις μέσα.Το σημείο αυτανάφλεξης είναι γύρω στους 200.Καλή συνέχεια.

beelovers είπε...

γιαννάκη μαθαίνεις σιγα - σιγά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Μαθαίνω παθαίνοντας! Αν ο Μάρκος έχει δίκιο με βλέπω να τις ξαναπερνάω .

markos aliprantis είπε...

Eίδες τι κάνει το πρωϊνό ξύπνημα μέχρι και την παραφίνη την έγραψα με ΕΙ.Ίσως με μιά διόθωση καταφέρεις να "βράζεις"δύο-δύο τις κυψέλες όρθιες στο καζάνι σου.

Ναπολέων είπε...

Γιάννη, σε παρακαλώ πες μου από που αγόρασες το θερμόμετρο;

Έχεις μεγάλη απώλεια θερμότητας από το κενό ανάμεσα στον κάδο και το έδαφος. Εγώ το κλείνω με τσιμεντόλιθους και έτσι γλυτώνουν και τα πόδια μου από το κάψιμο.
Βρήκα παραφίνη cyclon εδώ: www.sanicot.gr. 1,05 € χωρις ΦΠΑ μου είπε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Ναπολέοντα έχεις δίκιο για την απώλεια θερμότητας και το είχα εντοπίσει αλλά έγιναν όλα τόσο γρήγορα ... το θερμόμετρο το αγόρασα 8 ευρώ σε ένα φίλο μελισσοκόμο εδώ στην θήβα. Πουλάει ηλεκτρικά είδα για επαγγελματίες ηλεκτρολόγους και ψυκτικούς. Ψάξε στα Γιάννενα σε ανάλογο κατάστημα σίγουρα θα βρείς.

chaniabee είπε...

Κατά την μεταφορά με το αυτοκίνητο δεν γλιστρανε οι κασόνες με την παραφίνη? Λογικά πρέπει να είναι η καλύτερη προστασία για το ξύλο!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα στο αυτοκίνητο. Βέβαια εγώ τα συγκεκριμένα πατώματα τα προσάρμοσα σε πλαστικούς πάτους οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα στο αυτοκίνητο.

MANOS είπε...

γεια σας ειμαι καινουργιος και αν θελετε μου απαντατε την παραφινει την χρησημοποιητε για μονοση αντι για βαφη.το στρωμα κεριου που μενη στη κυψελη πανω δεν χαλαει