Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ και ΟΦΕΛΗ


Δύο μήνες σχεδόν πρίν και με αφορμή κάποιες δημοσιεύσεις στο http://www.melissokomos.com/ πήρα την απόφαση να διαμαρτυρηθώ προς τον συνεταιρισμό ΜΕΛΙΧΡΥΣΟΣ που εδρεύει κάπου στην Θεσσαλία . Να διαμαρτυρηθώ για τι ; διαβάστε το E mail που έστειλα και τα λέμε μετά!...


Ημερομηνία:
Wed, 20 Feb 2008 19:29:35 +0000 (GMT)
Από:
"Γιαννησ Κολλιασ"


Θέμα:
Διαμαρτυρία
Προς:
info@melichrysos.gr
}

Αγαπητοί συνάδελφοι

Κατ αρχήν θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία της δημιουργίας του συνεταιρισμού σας και εύχομαι ειλικρινά ό τι καλύτερο για το μέλλον του.

Ομως, διαβάζοντας τα προϊόντα τα οποία δεν παράγεται , έφτασα μεταξύ άλλων και στο Θυμαρίσιο μέλι. Ειλικρινά έμεινα έκπληκτος από τον τρόπο με τον οποίο θελήσατε να δικαιολογήσετε την επιλογή των μελών του συνεταιρισμού σας , για την μη παραγωγή θυμαρόμελου.
Θελήσατε απλά να "νοθεύσετε" σχεδόν όλα τα θυμαρίσια μέλια τα οποία κυκλοφορούν από Ελληνες μελισσοκόμους.
Θεωρώ αν μη τι άλλο αφελές από μέρους σας , να βάζετε στο ίδιο καζάνι όλους τους Ελληνες μελισσοκόμους και να προσπαθείτε να κατευθύνετε την κοινή γνώμη εναντίων όλων των άλλων , εκτός των μελών του συνεταιρισμού σας.
Θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν ανόθευτα θυμαρίσια μέλια από Ελληνες μελισσοκόμους;
Δεν γνωρίζετε τρόπους ώστε να παράξετε ανόθευτο θυμαρίσιο μέλι;
Δεν υπάρχει δυνατότητα νοθείας σε όλα τα άλλα μέλια που παράγετε αν το επιθυμήσετε;
Μόνο στον Υμητό παράγετε μέλι θυμαρίσιο στην Ελλάδα;
Τα νησιά των Κυκλάδων , γνωρίζετε ότι παράγουν μόνο θυμαρόμελο;
Η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος γνωρίζετε ότι παράγουν επίσης πολύ καλά θυμαρόμελα;
Εγώ δεν μπορώ να παράξω μέλι ακακίας ή πεύκου ή κουμαριάς ή οτιδήποτε άλλο από τα μέλια που παράγετε και να τα νοθεύσω αν το επιθυμώ;
Κατανοώ ότι τα μελίσσια καταπονούντε στα θυμάρια και θέλουν ενίσχυση , όμως το ίδιο δεν συμβαίνει και με το πεύκο και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό και σε χειρότερη εποχή; Θα μου πείτε μετά δεν ταΐζουμε τα πάμε στα ρείκια. Δηλαδή μετά το θυμάρι δεν υπάρχει γυρεοδωτική ανθοφορία για ενίσχυση;
Είναι δικαίωμα του κάθε μελισσοκόμου να επιλέξει τις μελιτοφορίες που επιθυμεί να εκμεταλλευτεί .
Αν κάποιο μέλος σας επιθυμούσε να παράξει θυμαρίσιο μέλι , να είστε σίγουροι ότι μπορεί να το πράξει χωρίς να κάνει νοθεία. Μπορεί να μην συμφέρει οικονομικά και να είναι έξω από την πολιτική του συνεταιρισμού αλλά αν θέλει το κάνει.
Θεωρώ αν μη τι άλλο άστοχο το άρθρο σχετικά με τους λόγους μη παραγωγής θυμαρόμελου και θα επιθυμούσα η συντακτική επιτροπή του site να επανεξετάσει τα γραφόμενα.
Συγχωρέστε με αν οι τόνοι της επιστολής μου είναι υψηλοί πέραν του δέοντος αλλά επειδή είμαι νέος σχετικά μελισσοκόμος και επαγγελματίας , θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την φήμη του προϊόντος που μας φέρνει το ψωμί στην οικογένειά μας.
Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ δε το γεγονός , ότι υπάρχει νοθεία στα Ελληνικά μέλια και πως πρέπει να σκοπεύουμε στην ελαχιστοποίηση του φαινομένου .Όμως θεωρώ ότι δεν βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι




Με τιμή




Γιάννης Κόλλιας
Μελισσοκόμος
Θήβα τηλ. 6974202419

ΣΗΜΕΊΩΣΗ: την παρούσα ανάρτηση είχα δημοσιεύσει κάποια στιγμή και στον "ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ.COM" αλλά δυστυχώς η δημοσιεύση χάθηκε από το pοst - δεν ξέρω πως; Ισως ο ΔΙΑΣ θεώρησε πως δεν έπρεπε !


Αυτά έγραψα στις 20/02/08 και απέστειλα το Mail στον ΜΕΛΙΧΡΥΣΟ. Η απάντηση άργησε να έρθει κάπως και δεν ήρθε γραπτή αλλά τηλεφωνικά από τον υπεύθυνο για τέτοια θέματα κύριο . Η αλήθεια είναι πως καμία σύμπτωση στις απόψεις μας δεν υπήρξε στο συγκεκριμένο θέμα. Εκείνος επέμενε πως θυμαρίσιο μέλι και ανόθευτο δεν γίνετε . Εγώ επέμενα πως αν θέλεις όλα γίνονται και έτσι κυλούσε η συζήτηση , εν μέσω αντιπαραθέσεων και επιχειρημάτων από κάθε πλευρά.

Η ουσία είναι πως κάθε ένας μας είχε το δίκιο του βλέποντας τα πράγματα από την δική του πλευρά. Φυσικά η δημοσίευση στο εν λόγω site δεν άλλαξε και οι στρεβλές; εντυπώσεις παραμένουν σε όποιον το επισκεφθεί

Όπως και να έχει το θέμα πιστεύω πως είναι στο χέρι μας ως μελισσοκόμοι να σταματήσουμε να συντηρούμε και να τροφοδοτούμε τέτοιου είδους σχόλια , καθώς και εκπομπές σαν αυτή του κου Ευαγγελάτου.

ΟΦΕΛΟΣ !!!

Εκείνα όμως που έχουν σημασία για εμάς του μελισσοκόμους και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες είναι , εκείνα που έμαθα μιλώντας με τον κύριο . Ας πούμε για παράδειγμα ότι όλο το μέλι του συνεταιρισμού εξάγετε στην Ευρώπη .Πως το πιο καλοπληρωμένο μέλι είναι αυτό από τον κρόκο Κοζάνης . Ακόμα , το πευκόμελο για παράδειγμα , πωλείται χονδρικός προς 4,7 ευρώ το κιλό και το πιο συνταρακτικό: προπληρώνονται με μετρητά το 30 % της προσδοκώμενης παραγωγής , 6 μήνες πριν και τα υπόλοιπα μετρητά με την παράδοση του προϊόντος! Φυσικά δεν συζητάμε για τις τρομερά καλύτερες τιμές που μπορούν να πετύχουν σε προμηθευτές.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ

Με αφορμή τα πιο πάνω θα ήθελα να σκεφτούμε όλοι εμείς , μικροί και μεγάλοι μελισσοκόμοι και φυσικά το μέγεθος έχει να κάνει μόνο με το μέγεθος της εκμετάλλευσής και όχι κάποιο άλλο κριτήριο , την πιθανότητα για μια χαλαρή συνεργασία τόσο στον τομέα της πώλησης των προϊόντων μας όσο και στην προμήθεια των προϊόντων που θέλουμε ώς μελισσοκόμοι.


ΤΑ ΚΕΡΔΗ;


Για παράδειγμα , άλλη τιμή πήρα εγώ για 120 πατώματα που χρειάστηκα και φυσικά άλλη θα ήταν η τιμή αν τα πατώματα ήταν 600 - 700 ή και χίλια . Αυτό αν η παραγγελία δινόταν από έναν για όλους. Φυσικά το θέμα παίρνει ανάλυση και θέλει σκέψη για το πως και φυσικά αν μπορεί να γίνει. Ενδεικτικά να αναφέρω πως φίλος που χρειάστηκε 40 πατώματα είχε αρχική τιμή 15 ευρώ το ένα . Όταν πρόσθεσα την παραγγελία του στην δική μου , από τον ίδιο προμηθευτή η τιμή έπεσε στα 11 ευρώ.




ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ; δικά σας...

6 σχόλια:

manos είπε...

Dεν καταλαβα τι εννοεις με τισ νοθειες .Πολυ γενικα τους μιλησες και δεν εβγαλα νοημα.Για πες μας λεπτομερειες περι νοθειας κλπ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Μάνο για να καταλάβεις μπες εδώ http://www.melichrysos.gr/ διάβασε για τα μέλια που δεν παράγουν και θα καταλάβεις τι εννοώ

manos είπε...

Και λιγα τους ειπες!!!!!
Εβαλαν στο ιδιο καζανι χιλιαδες τιμιους μελισσοκομους.Αισχος!!!!!

georgios είπε...

test1, kalispera.

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι στο χωριό μου λένε.
Ποιός σου έβγαλε το μάτι?
Ο αδελφός μου.
Γι' αυτό σου το έβγαλε τόσο βαθιά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

απ το ίδιο χωριό θα είμαστε!!!