Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

ΤΑ ΠΑΝΩ ...ΚΑΤΩ

Πάλι λάθος έκανα ; πάλι ανάποδα κράταγα την μηχανή!!!


Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ , ποιος τούμπαρε τα μελίσσια μου;

Ποιος έφερε τα πάνω κάτω;

Η αλήθεια είναι πως φέτος για πρώτη φορά μου σμηνούργησε μελίσσι. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο , ο φόβος μου για την σμηνουργία με έκανε κάθε χρόνο να χωρίζω από το τέλος του Μάρτη όλα τα μελίσσια σε 2-3 ή τέσσερα σμήνη και να τα ενώνω λίγο πριν τις ανθοφορίες. Φέτος όμως μια κακή επιλογή κατασκευαστή κυψελών με καθυστέρησε με αποτέλεσμα 2 μελίσσια μου να σμηνουργήσουν . 2 από 250 δεν είναι τίποτα θα μου πείτε . Ναι αλλά όταν έκανα μια επιθεώρηση κόντεψα να το πάθω το εγκεφαλικό.
Ετσι πήρα την απόφαση να εφαρμόσω την μέθοδο ενός φίλου . Τούμπα στα μελίσσια για μια νύχτα και μετά πάλι όρθια.

Η όλη διαδικασία δεν πήρε πάνω από μισή ώρα για όλα τα μελίσσια . Μετά ύπνος και το πρωί πριν καλά καλά φέξει πάλι στο μελισσοκομείο.

Αφού έφερα τα μελίσσια στην θέση τους η περιέργεια με έτρωγε για το αποτέλεσμα. Όπως πιστεύω τρώει και εσάς. Λοιπόν . Τα αποτελέσματα δεν ήταν όπως τα περίμενα σε όλα τα μελίσσια μου. Παρατήρησα λοιπόν πως σε μελίσσια με βασιλοκέλια 4-5 ημερών το σύστημα απέδωσε 100% και δεν έμεινε τίποτα. Σε μελίσσια με προχωρημένα βασιλοκέλια το σύστημα δεν είχε επιτυχία απόλυτη αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τώρα σε μελίσσια που είχαν σμηνουργήσει και είχαν σφραγισμένα κελιά , οι μέλισσες δεν χάλασαν κανένα , και οι μάνες που γεννήθηκαν από αυτά χαίρουν άκρας υγείας.
Συμπέρασμα : Αν λάβουμε υπόψιν μας πως η επιτυχία ήταν 100% στα μικρά βασιλοκέλια θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε την διαδικασία κάθε 5- 6 μέρες το πολύ .
Μελίσσια που σμηνούργησαν δεν καταστρέφουν τα εναπομείναντα σφραγισμένα κελιά και θέλουν προσοχή.
Υπάρχει πιθανότητα να παίζει σημαντικό ρόλο η φυλή των μελισσών πράγμα για το οποίο δεν μπορώ να είμαι απόλυτος.

11 σχόλια:

melisettas είπε...

ΓΙΑΝΝΗ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗΤΟΥΣ Η ΕΙΧΑΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΑΠΑΚΙ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Κώστα οι περισσότεροι έχουν αυτή την απορία.Και εγώ στην αρχή. Τα πλαίσια δεν φευγουν από την θέση τους , διότι τα ασφαλίζει το καπάκι και στον πρώτο όροφο τα ασφαλίζει το πάνω πάτωμα. Δεν μπορώ να σου εξηγήσω το πως , αλλά αν γυρίσεις ένα πάτωμα ανάποδα και κοιτάξεις από το κάτω μέρος , με τοποθετημένα τα πλαίσια και το καπάκι του θα το καταλάβεις αμέσως.

manos είπε...

Με κουφανες ρε Γιαννη !!!!!!!!χαχαχαχα Απιστευτο φιλε μου δεν το ειχα ακουσει αυτο ποτε ουτε το ειχα δει ποτε μου.Καλη ανασταση καλο πασχα.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Χριστός Ανέστη & Χρόνια Πολλά!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Γιάννη ,προσωπικα με τρέλανες.Χρόνια πολλά.

Ανώνυμος είπε...

XRISTOS ANESTI
gianni tha ithela na se rotiso me tis trofes sta stefania ti ginetai?episis an anti gia 180 moires pame stis 90 exoume apotelesmata.thanks

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Οσο για τις τροφές την ίδια επιφύλαξη είχα και εγώ εκφράσει , αλλά εκ του αποτελέσματος μπορώ να σου πω ότι δεν συνέβει τίποτα. Ενδεχομένος να παίζει ρόλο το είδος της ανθοφορίας και το πόσο ρευστό είναι το μέλι.
Το μόνο για το οποίο μερίμνισα είναι να είναι άδειοι οι τροφοδότες από σιρόπια.
Οσο για την τοποθέτηση στις 90 μοίρες δεν γνωρίζω να σου απαντήσω διότι δεν έχω πειραματιστεί .

chaniabee είπε...

χρονια πολλα με υγεια και χαρα!!!

Ανώνυμος είπε...

και κάτι άλλο!!!
η κακή επιλογή κατασκευαστή κυψελών θα έπρεπε να γραφει.ποιος ήταν ο μάγκας?να μαθαίνουμε οι υπόλοιποι αλλα και ο ίδιος.......

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Κώστα μου , επειδή λίγο πολύ , όλοι μας έχουμε τις κακές μας στιγμές και πολλές φορές ίσως χωρίς να το επιθυμούμε αφενώς, και αφεταίρου , επειδή επαγγελματίας είναι και από την δουλειά του αυτή επιβιώνει οικονομικά , δεν θα ήθελα να τον εκθέσω και μάλιστα με δεδομένο , το ότι ήταν η πρώτη φορά που αποπειράθηκα να συνεργαστώ μαζί του και ίσως αυτή να ήταν μια κακή στγμή , εξαίρεση στην επαγγελματική του πορεία.

oikomell είπε...

γεια σε ολους μην τρελενεστε απο αυτα που γραφει και κανει ο φιλος μας.τα εχουν γραψει και τα εχουν πει κατα καιρους πολλοι(θρασυβουλου,κτλ)ειναι σωστη κινηση αλλα οπως γραφει και ο φιλος δεν αποδιδει παντα ...