Στήθηκε , κοντά στο σπίτι για να καταγράφουμε σε καθημερινή βάση τα αποτελέσματα!
Οι ιδανικές συνθήκες για την διεξαγωγή του πειράματος δεν άργησαν να έρθουν ... χιόνι σχεδόν μισό μέτρο και θερμοκρασίες που άγγιζαν τους -10 CΗ ένδειξη της εξωτερικής θερμοκρασίας μην σας παραξενεύει.. είναι πλασματική , το θερμόμετρο είναι τοποθετημένο πάνω στον πάτο και μεταφέρετε η θερμότητα σε αυτό.
Πάντως η εσωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή , αν αναλογιστεί κανείς ότι ο αισθητήρας του θερμομέτρου δεν είναι τοποθετημένος μέσα στις κερήθρες ,αλλά πάνω από αυτές και μάλιστα μακριά από τις κερήθρες που "κατοικούσε" το μελίσσι. Ξέχασα να αναφέρω ότι από τσιγκουνιά και φόβο μήπως χαθεί τοποθέτησα το χειρότερο μελίσσι μου μέσα στην κυψέλη - καλοριφέρ , μόλις 2 πλαίσια πληθυσμό στις 31 Δεκεμβρίου με την χειρότερη μάνα . Ένα ακόμα μελίσσι της ίδιας δυναμικότητας τοποθετήθηκε σχεδόν δίπλα ώστε να χρησιμέψει σαν μάρτυρας!
Και ενώ όλα καταγράφονταν ξεκινούσε η δημιουργία μιας δεύτερης θερμαινόμενης κυψέλης...
Για την ιστορία , να σας πως τα αποτελέσματα ,τα οποία όμως δεν ξέρω τι αξία μπορεί να έχουν σε πρακτικό επίπεδο :
Το μελίσσι αφού τροφοδοτήθηκε με τροφή βανίλιας , χωρίς δικά του μέλια και με την μάνα να μην έχει σταματήσει την - ελάχιστη- ωοτοκία της όλο τον χειμώνα , ξεχειμώνιασε και αναπτύχθηκε κανονικά την άνοιξη εφόσον τέλος του Μάρτη αντικατέστησα την μάνα του.
Το μελίσσι μάρτυρας που ήταν ελάχιστα πιο δυνατό από αυτό του πειράματος δυστυχώς χάθηκε στα μέσα του Φλεβάρη παρ όλο που είχε και αυτό τροφοδοτηθεί με τον ίδιο τρόπο.
Παρατηρήσεις :
1) Η Θερμοκρασία στο πείραμα ήταν περίπου 20-24 C ενώ στον μάρτυρα 9-15 C (κατώτερες και ανώτερες μετρήσεις σε κάποιες μέρες).
2) Το πείραμα έχανε πολλές μέλισσες επειδή μάλλον ξεγελιούνταν από την εσωτερική θερμοκρασία και έβγαιναν έξω σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
3) Για δέκα περίπου ημέρες μετά την εγκατάστασή του στην θερμαινόμενη κυψέλη η μάνα σταμάτησε τελείως την γέννα της . Ύστερα συνέχισε κανονικά.
4) Αν το μελίσσι δεν είχε θερμανθεί σίγουρα θα χανόταν όπως ο μάρτυρας.
5) Το συνολικό κόστος για την περίοδο που διήρκεσε το πείραμα ήταν περίπου 15 ευρώ ( μόνο κατανάλωση ρεύματος όχι υλικά κατασκευής)
Την επόμενη χρονιά το πείραμα συνεχίστηκε αλλά τώρα με ένα πολύ καλύτερο μελίσσι.
Τοποθετήθηκε μελίσσι με πληθυσμό 8-9 πλαισίων στο τέλος του Νοέμβρη και με γόνους περίπου 3 πλαισίων. Παράλληλα υπήρξε μάρτυρας ίσης δυναμικότητας. Αυτή την φορά τα μελίσσια είχαν επιπλέον της βανίλιας και δικά τους μέλια καθώς και υποκατάστατο γύρης.
Τα αποτελέσματα την δεύτερη χρονιά είναι λίγο δυσνόητα. Πιο συγκεκριμένα:
Το μελίσσι του πειράματος είχε σαφώς πολύ περισσότερο γόνο σε όλη την διάρκεια του Χειμώνα . Μάλιστα σε μία μέτρηση τις πιο κρύες ημέρες , βρέθηκε να έχει σχεδόν τετραπλάσιο γόνο από τον μάρτυρα. Κατανάλωσαν σχεδόν τις ίδιες ποσότητες τροφής . Όμως στο τέλος του χειμώνα βρέθηκαν να έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό και σχεδόν τον ίδιο γόνο. Μετά το τέλος του πειράματος τα μελίσσια αναπτύχθηκαν παράλληλα και έφτασαν στο ίδιο σχεδόν σημείο ανάπτυξης. Μια παρατήρηση που ίσως είναι σημαντική είναι ότι οι μέλισσες του πειράματος ήταν λιγότερο επιθετικές (μετά το πείραμα άλλαξαν συμπεριφορά και επανήλθαν στην αρχική τους) και η βασίλισσα και στα δύο πειράματα σταμάτησε τελείως την ωοτοκία για δέκα σχεδόν μέρες και μετά συνέχισε. Ίσως πρέπει να επισημάνω ότι το δεύτερο πείραμα διενεργήθηκε τον χειμώνα 06-07 που ήταν ιδιαίτερα ζεστός και δεν ξέρω αν τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα.
Τελικό συμπέρασμα: σαφώς και τα μελίσσια περνούν καλύτερα με το καλοριφέρ , σαφώς και αδύνατα μελίσσια επιβιώνουν άνετα .Τα 50Hz του δικτύου δεν φάνηκε να ενοχλούν ιδιαίτερα τα μελίσσια (ίσως η καθυστέρηση στην ωοτοκία και η νωχελικότητα να οφείλονται σε αυτά) και σε τίποτα δεν βοήθησε στην πρωιμότερη ανάπτυξη το μελίσσι μας η ζέστη.
Στο δεύτερο πείραμα η πηγή θέρμανσης άλλαξε καθώς και η φιλοσοφία του εγχειρήματος . Οι αντιστάσεις θέρμανσης τοποθετήθηκαν μέσα στην κυψέλη και η κατανάλωσή τους ήταν πολύ μικρότερη από το πρώτο πείραμα. Μειώθηκε επίσης και το κόστος κατασκευής κατά 80% περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου