Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΝΑΣ


Ο χειμώνας μοιάζει να φτάνει στο τέλος του για φέτος πριν καλά καλά αρχίσει!!!
Έτσι τέλος του Γενάρη με ηλιόλουστο καιρό που θύμιζε άνοιξη έφτασα στο μελισσοκομείο για την πρώτη ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΉ επιθεώρηση.
Η πρώτη απώλεια δεν άργησε να φανεί. Παρά τον καλό καιρό και την προσεκτική τροφοδότηση το Φθινόπωρο ,το πρώτο μελίσσι που χάθηκε από την πείνα είναι γεγονός!!!(ευτυχώς για την ώρα και τελευταίο)

και ενώ παρατηρούσα τις "καρφωμένες '' μέλισσες , το μάτι μου έπεσε στην βασίλισσα να περιφέρεται εδώ κι εκεί μόνη της !!!.

Ας την σκέφτηκα , ίσως την χρειαστώ αργότερα...

Και πράγματι , λίγο μετά εντόπισα και το πρώτο ορφανό μελίσσι που είχα σημαδέψει πριν 15 μέρες σε μια πρόχειρη επιθεώρηση.

Ευκαιρία ! σκέφτηκα να του δώσω την μάνα από το προηγούμενο μελίσσι.

Το κοιτώ προσεκτικά μη τυχών και υπάρχουν ωοτόκες εργάτριες και ενώ είμαι σίγουρος ξεκίνησα την διαδικασία.

Όμως πώς θα εισάγω την νέα μάνα στο ορφανό; Με κλουβάκι σκέφτηκα! Ψάχνω εδώ κι εκεί αλλά δυστυχώς κλουβάκι πουθενά . Έχουν μείνει στην αποθήκη στην παλιά τσάντα!

Ανασύρω λοιπόν πληροφορίες από βιβλία και κάπου θυμάμαι να λέει κάποιος (δεν θυμάμαι ποιος) πως εισαγωγή μπορεί να γίνει αν πασαλήψουμε την μάνα με μέλι και την βάλουμε στην ορφανή κυψέλη.



...και φυσικά δεν είχα και άλλη επιλογή. Ετσι κι αλλιώς χαμένη για χαμένη η μάνα , χαμένο και το ορφανό ... τι έχω να χάσω ; έτσι βούτηξα το δάχτυλό στην κερήθρα του ορφανού και μετά έλουσα την μάνα , ακουμπώντας την πάνω στα κεριά.

Η αλήθεια είναι πως περίμενα κουβάριασμα της μάνας . Όμως ... είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο!!! καμία μέλισσα δεν φέρθηκε εχθρικά. Απλά η μία μετά την άλλη άρχισαν να ρουφούν με την προβοσκίδα τους το μέλι από την ράχη της νέας τους μάνας .


και το φαγοπότι συνεχίστηκε ... υποθέτω μέχρι να τελειώσει το μέλι! Τι θα γίνει όμως όταν τα μέλια τελειώσουν; Θα δούμε σε μια βδομάδα , στην επόμενη επιθεώρηση...
Και ιδού τα αποτελέσματα:


Μόλις οκτώ μέρες μετά την εισαγωγή της η μάνα γεννούσε κανονικά έχοντας γεμίσει ένα ολόκληρο πλαίσιο με γόνους .

Κρίνοντας από την ηλικία του γόνου η μάνα άρχισε την γέννα της 2-3 μέρες μετά την εισαγωγή της.

Η ίδια διαδικασία έγινε σε δύο ακόμα μελίσσια με μάνας από αδύνατα που ήταν καταδικασμένα.

Και στις τρεις περιπτώσεις η εισαγωγή στέφθηκε από επιτυχία. και έτσι τρία ορφανά σώθηκαν ... με την "φουκαριάρα την μάνα τους"
Σημειώσεις:
1) Τα μελίσσια ήταν ορφανά τουλάχιστον για 20 μέρες αν κρίνω από την απουσία γόνου σε αυτά.
2) Το μέλι που χρησιμοποίησα ήταν από την κυψέλη του ορφανού και ίσως έπαιξε ρόλο.
3) Ο έλεγχος έγινε 8 μέρες μετά την χορήγηση της νέας μάνας.
4) Οι 2 από τις 3 μάνες είχαν προχωρήσει τον γόνο τους , ενώ η τρίτη είχε ¨κακή" γέννα στην πρώτη επίσκεψη.


17 σχόλια:

trikalinos-Trikala Greece είπε...

Φίλε μου για μη δεις ποτέ "καρφωμένα"μελίσσια από πείνα,μόνο ζυμάρια καθ'όλη την διάρκεια του χειμώνα.

Γιώργος Καλογεράκης είπε...

Γειά σας και καλή μελισσοκομική χρονιά. Προφανώς το μελισσι που έγινε η εισαγωγή ήταν αδύνατο (χειμώνας και ορφανό).Νομίζεις ότι η μέθοδος θα έχει επιτυχία σε δυνατότερο μελίσσι με γόνους και βασίλισσα που θέλουμε να αντικαταστίσουμε; και αν ναι άμεση εισαγωγή μετα το ορφάνεμα ή μετα παρελευση χρόνου; Με την ευκαιρία και αν δεν κάνω λαθος σε κάποιο blogs είδα δικόσου σχόλιο για εισαγωγή Β+ ραντίζοντας οφανό μελίσσι και Β+ με σιρόπι και πορτοκαλάδα (για άρωμα). Τα προηγούμενα ερωτήματα για το μέγεθος και τον χρόνο εισαγωγής ισχύουν και για την μέθοδο του ραντίσματος. Ευχαριστώ

beelovers είπε...

Αν ραντίσεις πολύ καλά με δυνατό ξύδι τότε βάζεις μέσα ότι θέλεις ακόμη και καρχαρία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Φίλε Τρικαλίνέ κατ αρχή να ζητήσω μια συγνώμη για την μη παρέβρεσή μου στην συγκέντρωση που είχατε στην πόλη μου. Δυστυχώς πρόσβαση στον υπολογιστή μου απέκτησα μόλις πριν 10 μέρες λόγω μετακόμισης και δυστυχώς κανείς δεν με ενημέρωσε για την συγκέντρωση. Ας είναι! μια άλλη φορά θα τα πούμε!
Ζυμάρια υπήρχαν από τον Οκτώβρη , αλλά για κάποιο λόγο το μελίσσι αδυνάτισε πάρα πολύ και η σφαίρα του ήταν μακριά από τα ζυμάρια , με αποτέλεσμα να μην τα ΄φτάνει¨. Μέσα σε τόσες κυψέλες πάντα θα υπάρχουν και απώλειες.
Φίλε Γιώργο μόλις τώρα γύρισα από το μελισσοκομείο όπου έριξα μια ματιά σε δύο ακόμα μελίσσια στα οποία έδωσα νέα μάνα (νομίζω πως είναι και τα τελευταία για την ώρα ). Το ένα είχε μάνα από το 2006 και το κρατούσα με αυτή για να δω τις αντοχές της ,είχε 5 πλαίσια με πληθυσμό και λίγο γόνο . Η εισαγωγή έγινε την περασμένη Πέμπτη και ήταν επιτυχής . Την ίδια μέρα έβαλα σε ένα ακόμα μάνα του οποίου η μάνα γεννούσε μόνο κυφήνες. Και εδώ η εισαγωγή ήταν επιτυχής .Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η νέα μάνα εισήχθει αμέσως μετά την απομάκρυνση της παλιάς και στα δύο υπήρχε λίγος γόνος. Η συμπεριφορά των μελισσών σε όλες τις εισαγωγές ήταν ίδια :ρουφούσαν μέλι πάνω από την μάνα και σε καμία περίπτωση επιθετικότητα. Ολα τα μελίσσια όπου σημειώθηκε η εισαγωγή ήταν από 5-7 πλαίσια πληθυσμό. Οσο για το σιρόπι ισχύει το ίδιο και έγινε σε πολύ δυνατότερα μελίσσια (δυόροφα).
Πιστεύω πως η οσμή της νέας μάνας "μπλοκάρετε" από την οσμή του μελιού , το οποίο προέρχεται από την ορφανή κυψέλη , με αποτέλεσμα οι μέλισσες να αναγνωρίζουν την μάνα σαν μέλος της κοινωνίας τους .Αυτές οι πρώτες μέλισσες που την γλύφουν γίνονται η φρουρά της και την προστατεύουν όσο αυτή περιφέρεται στην κυψέλη και σκορπά τις φερομόνες της .Για τον λόγο αυτό θεωρώ απαραίτητο το διάστημα των 6-7 ημερών για να ανοίξουμε την κυψέλη μας.

MELITASOS είπε...

Πολύ καλή παρουσίαση του θέματος και αποτελεσματική, διότι αν και τον είχα διάβάσει αυτόν τον τρόπο εισαγωγής δεν θα το τολμούσα αν δεν το ανέφερες.
Σε ευχαριστώ ΤΑΣΟΣ

Arıcı 07 είπε...

Είμαστε, επίσης, αναμένεται

pispirigos21 είπε...

προχειρο και καλο κλουβακι εισαγωγης μπορει και να αποτελεση και ενα σπιρτοκουτο με τον εξεις τροπο φιλε γιαννη.Βαζουμε τη μανα μεσα με 2-3 εργατριες της αποικιας της και αφηνουμε το κουτι ελαχιστα ανοικτο ισα ισα να ερχονται οι καιρεες των μελισσων σε επαφη.Μετα απο 2-3 ωρες ανοιγουμε το κουτακι και η μανα ειναι ετοιμη να βασιλεψει στο νεο της παλατι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

ενδιαφέρον ακούγεται!!! Το εχεις επιχειρήσει με επιτυχία;

pispirigos21 είπε...

αρκετες φορες γιαννη

Γιώργος από Χανιά είπε...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

IxNiLaTiS είπε...

Καλή Ανάσταση με υγεία, χαρά, ευδαιμονία.

Exagono είπε...

Γιαννη καλο Πασχα,καλη ανασταση.

warre.gr είπε...

Γιάννη, Καλό Πάσχα υγεία και ευτυχία,
και ένα ευχαριστώ για όσα μας έμαθες σχετικά με τα μελίσσια.

galifabee είπε...

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!

IxNiLaTiS είπε...

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό που λέει ο pispirigos21.

Ο Χαριζάνης αναφέρει πως αν βάλουμε μαζί με την μάνα στο κλουβάκι εισαγωγής και εργάτριες, τότε οι εργάτριες θα εκκρίνουν φερομόνες συναγερμού και το μελίσσι θα κάνει μέρες να ησυχάσει. Γι αυτό συμβουλεύει να βάζουμε την μάνα μόνη της. Εδώ διαβάζω τα αντίθετα ... τί γίνεται;

Ρωτάω γιατί σε λίγες μέρες θα κάνω εισαγωγή βασιλισσών και φοβάμαι.

IxNiLaTiS είπε...

Γιάννη γιατί μας έριξες μαύρη πέτρα;
Ελπίζω τουλάχιστον να είσαι καλά.