Κυριακή 6 Απριλίου 2008

ΜΙΑ ΚΥΨΕΛΗ ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ...;

Πάντα ήθελα να δοκιμάσω ένα μελίσσι μέσα σε μια κυψέλη από φελιζόλ.... Η μόνωση που παρέχει επιπλέον η κυψέλη αυτή , θεωρούσα ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την καλύτερη διαχείμαση και ανάπτυξη του μελισσιού.
Η ζέστη που παράγει το μελίσσι δεν πάει χαμένη στο περιβάλλον . Αρα με λιγότερο κόπο έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Αρα λιγότερη καταπόνηση των μελισσιών και λιγότερη κατανάλωση τροφής.
Αν το σπίτι μας δεν είναι μονωμένο , οι συνέπειες θα είναι τουλάχιστον δύο: Δεν ζεσταινόμαστε και η τσέπη μας υποφέρει από την συνεχή αύξηση του πετρελαίου , για να μην αναφέρω την περίπτωση βαριάς πνευμονίας.
Και ενώ μονώνουμε όλο και περισσότερο τα σπίτια μας , γιατί δεν κάνουμε το ίδιο και για τα μελίσσια μας. Γιατί τα αφήνουμε να υποφέρουν;
Τώρα δείτε ένα ακόμα πείραμα και έχουμε και συνέχεια... Σε αναζήτηση λοιπόν τέτοιων κυψελών , έσπασα τα μούτρα μου από τις τιμές . Γιατί τόσο ακριβές ρε παιδιά; ρωτάω . Επειδή δεν παράγονται σε μεγάλες ποσότητες μου λένε και ανεβαίνει το κόστος ανά τεμάχιο. Και γιατί δεν παράγονται σε μεγάλες ποσότητες ; Επειδή δεν πουλιούνται μου απαντούν.
Και εγώ με το φτωχό το μυαλό μου λέω : Κάποιος πρέπει να σπάσει αυτόν το φαύλο κύκλο ρε παιδιά και σίγουρα αυτός ο κάποιος δεν είναι ο μελισσοκόμος . Έτσι και εγώ έψαξα να βρω την λύση μόνος μου...

...και ιδού το αποτέλεσμα. Εξιλασμένη πολυστερίνη με πάχος 3 εκατ. και με συνολικό κόστος για κάθε κυψέλη περίπου τα 4 ευρώ . Είναι από αυτά τα φελιζόλ που χρησιμοποιούμε στις οικοδομές του σπιτιού μας.

Τα υλικά; φύλο πολυστερίνης με καλή αντοχή σε θλίψη και στρέψη ,λίγη κόλα ατλακόλ για ξύλα , και μερικές πρόκες 45άρες για την στερέωση. Ένα μέτρο , ένας κανόνας και μια φαλτσέτα τα εργαλεία μας.
Φυσικά δεν μιλάω για το βάρος ! όλη η κυψέλη λιγότερο από 1 κιλό.

Η ... μετακόμιση του μελισσιού έγινε... Τώρα περιμένουμε αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής όλα πάνε περίφημα και όπως είναι αναμενόμενο αυτό το μελίσσι έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο στο μελισσοκομείο , φυσικά τηρουμένων των αναλογιών. Όπως βλέπετε δεν ήταν και το δυνατότερο του μελισσοκομείου !
Μοναδικό μειονέκτημα αυτής της κατασκευής είναι η σχετικά μικρή αντοχή σε σχέση με τις βιομηχανοποιημένες κυψέλες φελιζόλ , στον τομέα της μεταφοράς. Για στατικά μελισσοκομεία; δεν το συζητάω το τέλειο.



και να και το τριπλοκυψελίδιο . Με 5 ευρώ κόστος και περίπου μία ώρα δουλειάς έτοιμη η νέα μας κυψέλη.
Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που είναι ορκισμένοι εχθροί της πλαστικής κυψέλης για διαφόρους λόγους.
Η πλαστική λένε δεν αναπνέει όπως το ξύλο...και κρατάει υγρασία . Το άλλο με τον Τοτό ποιος θα το πει; Βουτάμε την κυψέλη μέσα σε παραφίνη για να μην επηρεάζεται από την υγρασία , την βάφουμε με ένα σωρό πλαστικά και λαδομπογιές για να μην τραβάει υγρασία και μας χαλάσει και φοβόμαστε να βάλουμε πλαστικές επειδή δεν αναπνέουν . Το ξύλο δεν το φιμώνουμε; δεν κλείνουμε κάθε του πόρο; οι ξύλινες δεν κρατούν υγρασία; δεν μουχλιάζουν;
Ας ανοίξουμε το μυαλό μας . Πάντως παρ όλα αυτά και εγώ ξύλινες χρησιμοποιώ - εκτός τα τριπλοκυψελίδια- .Ο λόγος ; το κόστος . Τα αποτελέσματα του πειράματος θα γράφονται στην πορεία της χρονιάς.
Τα πλεονεκτήματα: Μικρό βάρος , μικρότερο κόστος , λιγότερη δουλειά στο βάψιμο στοκάρισμα κ.λ.π. καλύτερη διαχείμαση , λιγότερο κόστος σε τροφές , πρόωρη ανάπτυξη , καλύτερη απόδοση του μελισσιού το καλοκαίρι (λίγότερες εργάτριες για αερισμό και περισσότερες για δουλεία) , θεωρητικά αθάνατες .
Μειωνέκτημα ; δεν γνωρίζω αν υπάρχει τρόπος για την αποτελεσματική απολύμανση.
Με περίπου 10 ευρώ θα φτιάξετε εύκολα μια τέτοια κυψέλη.Απλά δοκιμάστε την για να δούμε την συμπεριφορά των μελισσών μέσα σε αυτές .

14 σχόλια:

Beekeeper είπε...

Γεια και χαρα, ωραία δουλεια και μερακληδικη. Με ψηνει κι εμενα κατα καιρους η ιδέα του φελιζόλ αλλα δεν το χω προχωρίσει ακόμα. Υπαρχει όμως ενα σημειο που εχω μια ενσταση. Δεν εχω επιχειρήματα για αυτο περα απο το οτι μου το χε πει ο Ν.Εμμανουηλ στα σεμιναρια μελισσοκομιας στο ΙΓΕ, αλλα υποθέτω κατι θα ήξερε για να το λεει. Ελεγε λοιπόν οτι για καποιο λόγο παρα το γεγονός οτι ειναι προφανώς πιο ευχρηστο, δεν πρεπει να χρησιμοποιούμε μπλε φελιζόλ αλλα το κλασικο το λευκο με τα "μπαλάκια". Το μπλέ για καποιο λόγο ειναι επικυνδυνο (ειναι τοξικό? δεν ξερω..) για ψαξε το λίγο

Ανώνυμος είπε...

to exo dokimasei file mou arketo kairo prin.monadiko provlima oti pligonetai afantasta to pano meros kata tous melisokomikous xeirismous apo to xetro.kata ta alla korifea me merikes prosthikes akoma(tripio pato....k.a.)

Κωνσταντινος Αγγελόπουλος είπε...

Η γνώμη μου είναι ότι για να είναι ένα μελίσσι υγιές και να μπορεί να αναπτυχθεί φυσιολογικά θα πρέπει και ο περιβάλλοντας χώρος στον οποίο ζεί να αποτελείται από φυσικά υλικά δηλαδή πέτρα ξύλο και χώμα, Τα συνθετικά υλικά μπορεί να είναι επικίνδυνα και για τον άνθρωπο, καταναλώνοντας μέλι από τέτοιες κυψέλες. Θα προτιμούσα να οργανώσουμε μια προσπάθεια αναστείλωσης των αρχαίων πέτρινων και πϋλινων κυψελών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

papasko έχεις δίκιο και γι αυτό όπως διακρίνεται στην πρώτη φωτο έχω βάλει ένα πλαστικό κομάτι στο σημείο που ακουμπούν τα πλαίσια.
Εχεις δοκιμάσει με τρύπιο πάτο;

Κώστα , το άσπρο φελιζόλ είναι διογκομένη πολυστερίνη , το μπλέ είναι εξιλασμένη πολυστερίνη. Εχουν μέγαλη διαφορά , στην αντοχή , στην θερμομονωτική ικανότητα καθώς και στην τιμή. Ολα επί τρεία. Τώρα αν πράγματι έχουν κάποιες παρενέργειες , δεν γνωρίζω. όμως πολλά τρόφιμα όπως φρέσκα ψάρια διακινούνται σε φελιζόλ. Ενδεχομένος να υπάρχει πρόβλημα .ομως και τα συνθετικά χρώματα που χρησιμοποιούμε για τις ξύλινες κυψέλες , δεν περιέχουν επίσης τοξικές ουσίες; Δεν ξέρω τι να πω.Ισως ο eviabee να έχει δίκιο . Οταν όμως είσαι επαγγελματίας ; μπορεί να βγεί μεροκάματο με υψέλια ή πετρωτά;

Ανώνυμος είπε...

oles mou oi kipseles eina me tripio pato-sfigopagida.tous ftiaxno apo kontra plake thalasis

Ανώνυμος είπε...

kyψελη απο φελιζολ ναι αλλα απο ειδικα καλουπια και φινιρισμενη με πλαστικο φιλμ καταληλο για τροφιμα.αφου η βιομηχανια δεν το εχει παρει χαμπαρι,ενας συναιταιρισμος ακουγεται καλη ιδεα. φιλικα ο ( omelas).

Ανώνυμος είπε...

Εχω παρα πολλα πενταρακια απο πολυστερινη λευκη και το μονο προβλημα ειναι της μεταφορας.Και 2 των 10 αγορασμενες.Ξεχειμωνιαζω παντα μελισσια στις 2 αυτες και εχω παρατηρησει πως εχουν καλυτερη αναπτυξη την Ανοιξη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

δυστυχώς η κυψέλη από φελιζόλ με εγκατέλειψε. Το πρόβλημά της ήταν ότι δεν μπορούσε να αντέξει το φορτίο των γεμάτων τελάρων , με αποτέλεσμα να ανοίξουν τα σημεία όπου ακουμπούσαν τα τελάρα. Ισως χρειάζεται ενίσχυσει εκεί. Θα δούμε...

Ανώνυμος είπε...

Τις χρησημοποιώ πολλά χρόνια για τις παραφυάδες μόνο και είναι τέλειες.
Οσες φιάξω ,τόσες πετυχαίνουν να αναπτυχθούν και να ξεχειμωνιάσουν άνετα.
Τα μελισσάκια αυτά είναι και τα πρώτα που αναπτύσονται την άνοιξη.
Και μερικές πληροφορείες!!
Για την κατασκευή τους έχω φιάξει "πατρόν" από λαμαρίνα ψιλη για κάθε κομμάτι.Ετσι είναι πολύ εύκολο να σχεδιαστεί πάνω στο DOW (έτσι λέγεται το υλικό),έστω και άν το κομμάτι δέν είναι ορθογωνισμένο.
Για την κοπή του έχω φιάξει ένα "μηχάνημα " που μιάζει με το παλιό πριόνι για χοντρά δένδρα.
Ειναι σαν ένα μεγάλο Η που η μεσαία γραμμή είναι περίπου 80 εκ και οι δύο κάθετες περίπου 50.
Τα δύο κάτω άκρα τα ενώνω με σύρμα από αυτό που συρματώνουμε τις κερήθρες και στα άκρα τους συνδέω ρεύμα από μετασχηματιστή 12 v.
Τα δύο επάνω άκρα τα συνδέω με λάστιχο από σαμπρέλα αυτοκινήτου,για να κρατάει πάντα τεντωμένο το σύρμα το οποίο με την θερμοκρασία κάνει διαστολή.
Γυρίζω λοιπόν την κατασκευή και ακουμπάω το σύρμα πάνω στην γραμμή στο DOW .Με ένα διακοπτάκι ελέγχω τον χρόνο παροχής ρεύματος. Το βάρος του Η κοβει το πλαστικό εντελώς κάθετα και έτσι είναι εύκολο να συαναρμολογήσω τις πλευρές

IxNiLaTiS είπε...

Νομίζω πως το φελιζόλ που χρησιμοποίησες ήταν μαλακής ποιότητας. Υπάρχει και πολύ σκληρό. Τελικά τι έκανες, το προχώρησες το θέμα;

Κοντοπουλος Παναγιωτης είπε...

Ο θερμός αέρας ως γνωστόν ειναι ελαφρυτερος απο τον κρυο και για αυτο ανεβαίνει επάνω.

Άρα χρειάζεται καλή μόνωση στην οροφή, απο εκει εχουμε κυρίως την απωλεια θερμοτητας.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα στους φιλους αναγνωστες.Ειμαι πωλητρια σε παραγωγικη μοναδα Διογκωμενης Πολυστερινης(φελιζολ).Μου εκανε εντυπωση που 'ψαχνεται'το θεμα μονωση πανω στο τομεα σας και μπραβο σας.Να σας πω οτι διογκωμενη υπαρχει και λευκη αλλα και μπλε.ειναι οικολογικο ανακυκλωσιμο υλικο και πιστοποιημενο τουλαχιστον απο τη δικη μας Εταιρια.Το μπλε που αναφερει καποιος φιλος μας στη συζητηση ειναι εξηλασμενη,οπου δε τη προτεινω γιατι ειναι ακαταλληλη λογω του οτι εχει χημικα συστατικα και δεν άναπνεει΄οπως η διογκωμενη.οσο αφορα την τιμη το κοστος ειναι αρκετα χαμηλο και το λεω γιατι διαβασα οτι εκει που τουλαχιστον απευθυνθηκατε το κοστος ηταν υψηλο.θα χαρω να τα λεμε.Ελενη

Χρηστος είπε...

Ανωνυμε μπορεις να αναρτησεις φωτογραφιες απο την κατασκευη που εφτιαξες για να κοβεις την πολυστερινη με ρευμα;

GEORGE TPE είπε...

Καλησπέρα σας θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε;