Ενα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε μελισσοκόμος συχνά , είναι και το αγρίεμα του μελισσιού του.
Εικόνες σαν αυτή δεν είναι και τόσο σπάνιες σε ένα μελισσοκομείο , όσο "μερακλής" κι αν είναι ο μελισσοκόμος. Οι κερήθρες γεμάτες με φουσκωτά κελιά .
Μια εικόνα που γεμίζει θλίψη κάθε μελισσοκόμο. Προσοχή την ίδια εικόνα εμφανίζει και ένα μελίσσι με αρενοτόκο βασίλισσα. Δεν είναι το ίδιο φυσικά. Αν δεν βρίσκουμε την μάνα , μια προσεχτική ματιά μέσα στα κελιά θα μας διαφωτίσει. Όπου υπάρχουν ωοτόκες εργάτριες τα αυγά ως συνήθως είναι περισσότερα από ένα. Το ίδιο δεν ισχύει όπου υπάρχει μάνα!
και τώρα ; τι κάνουμε ;
Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι ξέρουν πως ένα τέτοιο μελίσσι δεν έχει ελπίδα. Η καλύτερη λύση είναι η διάλυσή του ; Η ένωσή του με άλλο; ή μήπως υπάρχει ελπίδα να του δώσουμε μια μάνα ικανή να συνεχίσει την πορεία του μελισσιού;
Οι περισσότεροι διαλύουν ένα τέτοιο μελίσσι απλά τινάζοντας τον πληθυσμό και απομακρύνοντας την κυψέλη από τον χώρο. Η χορήγηση γόνιμης μάνας θεωρείτε πάντα αποτυχημένη. Οι ωοτόκες εργάτριες θα την σκοτώσουν σίγουρα;
Και όμως υπάρχει ελπίδα ! Η μέθοδος είναι απλή και τουλάχιστον στην πρώτη δοκιμή μου , απόλυτα επιτυχής.
Λοιπόν : αφαιρούμε από το μελίσσι μας όλες τις κερήθρες , και του δίνουμε ένα ή δύο άχτιστα ή απλά ένα άδειο τελάρο!
Κατόπιν τούτου , τινάζουμε όλον τον πληθυσμό μέσα στην κυψέλη μας , χωρίς τροφές , χωρίς κερήθρες . Απλά τοποθετούμε πάνω στο τελάρο μας το κλουβάκι εισαγωγής με την γονιμοποιημένη μάνα.
Αυτό ήταν ! Το χαμένο μας μελίσσι σώθηκε! Κλείνουμε την κυψέλη μας και ανοίγουμε σε 6-7 ημέρες χωρίς να έχουμε ενοχλήσει πριν καθόλου. Το αποτέλεσμα ; επί της οθόνης!
Δύο φρεσκοχτισμένες γλώσσες με κάτασπρο κερί , γεμάτες με αυγά ημέρας και μερικές εκατοντάδες μέλισσες ευτυχισμένες για την νέα του βασίλισσα.
Αυτή δε αγέρωχη απολαμβάνει τις υπηρεσίες των υπηκόων της! Η αποδοχή είναι πλήρης από όλη την κυψέλη και φυσικά και από τις πρώην ανταγωνίστριες .
Σημαντικές παρατηρήσεις: Δεν αφήνουμε καθόλου τροφή στο μελίσσι μας , ούτε το τροφοδοτούμε καθ όλη την διάρκεια του εγχειρήματος.
Δεν αφήνουμε καμία κερήθρα χτισμένη μέσα στην κυψέλη μας. Τα άχτιστα κεριά δεν είναι απαραίτητα. Περισσότερο χρησιμεύουν ως χώρος εναπόθεσης του κλουβιού εισαγωγής.
Σύμφωνα με τον άνθρωπο που μου σύστησε την άνω μέθοδο οι ωοτόκες εργάτριες , γίνονται κατόπιν οι καλύτερες παραμάνες και η μέθοδος πετυχαίνει 9 στις 10 φορές.
Και επειδή όπως σας είπα την άνω μέθοδο δεν εμπνεύστηκα εγώ , νομίζω πως επιβάλετε να αναφέρω το όνομα του ανθρώπου που μου την σύστησε. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για τον πρώτο που την εφάρμοσε, αλλά εγώ από αυτόν την έμαθα.
Πρόκειται για τον κύριο Γιώργο Λυμπερόπουλο από την Σπάρτη. Εξαίρετο μελισσοκόμο καθώς και βασιλοτρόφο.
Η γέννα της μάνας είναι συνεχείς και επιμελημένη. Όπου διακρίνετε δεύτερο αυγό είναι από το πίσω μέρος της κερήθρας και απλά διαγράφετε από το φως στο πίσω μέρος της.
20 σχόλια:
Για αρρενοτόκα μικρά καλώς.Έχω 2-3 δυόροφα με 15-17 τελάρα κόσμο τί γίνεται;
Μπράβο Γιάννη ,καλά κάνεις και το αναφέρεις.
ΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΑ
Μαρκο αυτο το μελίσσι που εγώ το εφάρμοσα είχε δυο πλαίσια κόσμο .
Τώρα για μεγαλύτερο δεν έχω δοκιμάσει για να σου πω . Αν έχεις μάνες δοκίμασέ το .τί έχεις να χάσεις ; Το πολύ πολύ μια μάνα μόνο .
η αποφαση δικη σου Μαρκο. απλα ενιμερωσε μας.
Πολυ ευρηματικός, μπραβο Γιάννη και γι αυτή και για την προηγούμενη δημοσίευση.
Τώρα με τρέλανες εντελώς …
Γιάννη, νομίζω πως σιγά σιγά
θα πρέπει να ετοιμάζεις ένα βιβλίο.
Έχεις αποκτήσει πολλές γνώσεις
και δεν πρέπει να πάνε χαμένες.
Παναγιώτη ;ούτε εγώ ξέρω , πόσα πράγματα δεν ξέρω !! Οσοι έγραψαν βιβλία έφαγαν τις μέλισσες με το κουτάλι!
Στις 22 του μήνα έκανα αυτό πουμ γράφεις.Γιά να δούμε θα γίνει ή θα πάει χαμένη η μάνα;.Εχω σκοπό να το ανοίξω μεσοβδόμαδα γιατί είναι μεγαλούτσικο 9-10 τελάρα.
Χτές πήγα και έκανα επιθεώρηση στο άρρενοτόκο μελίσσι που έβαλα μάνα.Το αποτέλεσμα είναι θετικό δηλ.μεχρι στιγμής υπάρχει η μάνα και γενάει.Με όλη αυτή την διαδικασία θυμήθηκα ένα πάλι αρρενοτόκο την περασμένη χρονιά που το τίναξα(χωρίς να το ξέρω)και το άφησα έξω χωρίς κυψέλη για κάμποσες μέρες.Μετά το λυπήθηκα και του έβαλα μια κυψέλη με ένα άχτιστο τελάρο αν θυμάμαι καλά.Πηγαίνοντας να το δώ μετά από πολύ καιρό υπήρχε μάνα και γέναγε.Κοίταξε στο blog μου 13 οκτωβρίου 2007.Έτσι εξηγειτε το γεγονός.
Ωπα εδώ είμαι κι εγώ , λόγω αυξημένης εργασίας στα μελισσοκομεία είχα παραμελήσει λίγο τον υπολογιστή μου. Σήμερα αποφάσισα , αν και είχα αρκετές δουλειές να ξεκουραστώ . Μάρκο χαίρομαι που η μέθοδος είχα θετικά αποτελέσματα . Αφού ξεκίνησε γέννα μην την φοβάσε. Εγώ την εφάρμοσα σε τρία μελίσσια μου με απόλυτη επιτυχία . Ολα πάνε καλά . Το μελίσσι της πρώτης δοκιμής έχει αισίος φτάσει τα 8 πλαίσια πληθυσμό!.
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ (ΒΑΝΙΛΛΙΑ) ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΗΘΡΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙΤΟΕΞΑΓΩΓΕΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΤΙ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΙΤΟΕΞΑΓΩΓΕΑ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΜΕΛΙ?
Την πάτησα και εγώ.. Το ένα μου μελισσι (απο τα λιγα που εχω) εγινε αρρενοτόκο.
Ακολουθησα τις συμβουλες και εδωσα μια μαννα απο ενα μελισσι που χρειαζοταν ετσι κι αλλιως αντικατασταση. Δυστυχως ομως ανοιξα μετα απο εξι μερες και δεν ειχαν χτισει τιποτα. Ξαναεβαλα δυο κερηθρες μεσα.
Αν προσπαθησω να βαλω κελι τωρα (απο το ορφανεμενο που εδωσε πολλα) θα εχω καποια πιθανοτητα ή είναι καταδικασμένο;
ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ? ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ , ΜΑΝΝΑ ???
ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ? ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ , ΜΑΝΑ ???
αν και με καθυστέρηση ενός μήνα ελπίζω να λύσω την απορεία σου. Η Βασίλισσα είναι το μοναδικό πραγματικά θύληκο έντομο μέσα στην κυψέλη και είναι η μάνα όλων των μελών της κοινωνίας του μελισσιού.
Αυτή γεννά τα αυγά που θα φροντίσουν οι εργάτριες για να μεγαλώσουν και να γίνουν οι επόμενες γεννιές μελισσών. Και για να προκαλέσω την περιέργειά σου θα σου πω, πως υπό ειδικές συνθήκες και οι απλές εργάτριες μπορούν να γεννήσουν , αλλά τα αυγά τους βγάζουν μόνο κυφήνες .
Οσο για τον τίτλο Βασίλισσα δεν ξέρω κατά πόσο ανταποκρίνετε σε αυτό που εμείς αποκαλούμε Βασίλισσα , μιας και μια βασίλισσα γεννά καθημερινά την άνοιξη μέχρι και 2500 - 3000 αυγά . Αυτό αντιστοιχεί σε 2,5 φορές το βάρος της. Σαν μια γυναίκα να γεννά περίπου 50-60 παιδιά ...καθημερινά! εδώ φαίνετε η αξία του Βασ. πολτού.
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ?
Πρόκειται να δοκιμάσω άμεσα την τεχνική που περιγράφετε.
Καθώς είναι μέσα Οκτωβρίου πια υπάρχει λόγος να μην πετύχει;
Πιο βασικό όμως ερώτημα είναι: Πότε και πως ανοίγουμε το κλουβάκι της μάνας; Μπορείτε να περιγράψετε πιο καλά αυτή την διαδικασία;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ωραιος φιλαρακι. Σε ευχαριστουμε που το μοιραστηκες.
Δεν έχεις διευκρινίσει τι εποχή έβαλες την βασίλισσα. Είχε ανθοφορία; Το λέω γιατί, για να χτιστούν οι "γλώσσες" προϋποθέτει τροφή. Και δεύτερον μετά της επτά μέρες έβαλες άχτιστα ή κτισμένα πλαίσια; Αν το κάνω τώρα προϋποθέτει να βάλουμε ζυμάρι;
Δημοσίευση σχολίου