Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΠΑΜΠΙΛΗ


Μέσα στα λίγα βιβλία που έχουν σχέση με την μελισσοκομία και έχω διαβάσει , είναι και αυτό του κου Θανάση Μπίκου "μάνα δεν είναι μόνο μία" .
Από την πρώτη στιγμή μου έκανε εντύπωση η "μέθοδος Μπαμπίλη " ,που αναφέρει ο κος Μπίκος στο βιβλίο του και αποφάσισα να την εφαρμόσω , πειραματικά .


Πέρσι ήταν η πρώτη φορά που εφάρμοσα την μέθοδο και τα αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κο Μπίκο , έλυσα όλες μου τις απορίες και φέτος η προσπάθεια εφαρμογής της μεθόδου ήταν πιο συστηματική.

Πάντως η πειραματική εφαρμογή της μεθόδου την χρονιά 2007 στον Ελικώνα , απέφερε σχεδόν 80 κιλά ελατόμελο από κάθε τετράδα!!! Όμως πέρσι ήταν πέρσι και τέτοια χρονιά πότε θα δει ξανά ο Ελικώνας;


Σκοπός ήταν φέτος να πάω Βυτίνα για έλατο , αλλά διάφορες συγκυρίες με έκαναν να μείνω στον Ελικώνα.
Στην αρχή της άνοιξης όλα ήταν τέλεια!!!

Ομως οι ατυχίες που χτύπησαν το μελισσοκομείο μου (δύο φορές έπεσα θύμα εντομοκτόνων ) με ανάγκασαν αρκετές φορές , να κάνω συνενώσεις περισσοτέρων από 2 μελισσιών ώστε να δημιουργήσω την τετράδα.


Τελικό αποτέλεσμα ; 45 τετράδες έτοιμες στις 28 Μαΐου .Όλα τα μελίσσια είχαν αρκετά μέλια και για να ικανοποιήσω και το αίσθημα του τρύγου , πήραμε και καμιά 40ριά τελάρα μέλι κατά την διάρκεια των ενώσεων.



Την επόμενη κιόλας μέρα τα μελίσσια έπιασαν δουλειά και η χαρά δεν λέγεται. Ο έλατος δίνει πολύ καλά και φέτος!!!

Πόσα μέλια θα πάρουμε μετά από αυτό; στις 20 Ιουνίου θα σας πούμε . Αν όλα πηγαίναν όπως πέρυσι το λιγότερο 3 τόνοι μέλι θα ήταν στις κάσες.... Όμως ο μακαρίτης ο πατέρας έλεγε: Να γελάσεις μόνο όταν το αλεύρι μπει στην κάσα , δεν ξέρεις τι θα γίνει από τον μύλο ως το σπίτι. "Άλλα σκέφτεται ο γάιδαρος κι άλλα ο γαιδουρλάτης!!!"
Και μάλλον για μια ακόμη φορά η πείρα έχει λόγο ... Μετά τις 31 του Μάη ο έλατος σχεδόν έπαψε να δίνει . Όσο κι αν θέλουν οι μέλισσες δεν βρίσκουν. Την Παρασκευή που πέρασε είπα να τρυγήσω , αλλά η απελπισία με έκανε να τα αφήσω και να φύγω. Έχει δεν έχει ένα πάτωμα μέλι η κάθε τετράδα. Ας είναι , θα περιμένω ως τις 16-17 του μήνα και ευτυχώς; τουλάχιστον μέχρι σήμερα το θυμάρι δίνει τρελά στα μέρη μου. Αν συνεχίσει έτσι θα πάρουμε λίγο θυμάρι.
Σήμερα 19 Ιουνίου τελείωσα τον τρύγο στα έλατα. Από 45 μελίσσια η παραγωγή μόλις που πέρασε τους 1.5 τόνους.
Προσπαθώντας να ερμηνεύσω τα αίτια της αποτυχίας , κατέληξα στο συμπέρασμα πως το λάθος ήταν στον χρόνο συνένωσης. Με δεδομένο ότι το έλατο στον Ελικώνα άρχισε γύρω στις 20 του Μάη και έκοψε γύρω στις 31 του μήνα , έπρεπε οι συνενώσεις να γίνουν λίγο πριν τις 20 Μαίου. Εγώ ήμουν εκεί στις 28 και ένωσα ακριβώς στις 28-31 του μήνα. Πάλι καλά να λέω . Δύο μελίσσια που έμειναν 2όροφα σαν μάρτυρες στο μελισσοκομείο δεν έδωσαν ούτε 10 κιλά το κάθε ένα. Το λάθος έγινε επειδή ακολούθησα τα δεδομένα του 2007 όπου ο έλατος έδινε ως τις 20 του Ιούνη. Δεν πειράζει του χρόνου πάλι.
Μια ακόμα παρατήρηση , επειδή κατά την διάρκεια των συνενώσεων έπαιρνα την μάνα του ενός μελισσιού και αυτό έμενε ορφανό ως να κοπεί η εφημερίδα , έριχνε βασιλοκέλια. Σε όσα δεν τα έκοψα η νέα μάνα "έφαγε" την παλιά , δεν έχουν γόνους , αλλά έχουν τα περισσότερα μέλια λόγω έλλειψης γόνων! Στην συνέχεια όμως ;
Η μέθοδος εφαρμόστηκε και στα θυμάρια , που τουλάχιστον μέχρι εχθές όλα πήγαιναν καλά , στο μέλλον θα σας πω και για αυτή την περίπτωση.

Ελπίζω!!!

Για όσους δεν γνωρίζουν την μέθοδο Μπαμπίλη :

Κρατάμε γερά μελίσσια τον χειμώνα και τέλος Φλεβάρη αρχίζουμε διεγερτική τροφοδότηση με σιρόπι 1/1 όσο παίρνουν

Αν όλα πάνε καλά τέλος Μάρτη τα μελίσσια που είναι πάνω από 16-17 πλαίσια πληθυσμό , χωρίζονται στην μέση και τους χορηγούμε νέα μάνα , για την οποία έχουμε μεριμνήσει πολύ πριν.

Η Τροφοδότηση συνεχίζετε ώστε τα μελίσσια να φτάσουν και πάλι σε σχεδόν 20 πλαίσια πληθυσμού.

Τέλος του Μάη και ενώ τα μελίσσια μεταφέρονται στον έλατο γίνονται συνενώσεις με την μέθοδο της εφημερίδας και ανά δύο.

Στόχος είναι τα μελίσσια μας να έχουν όλη τους την δύναμη συλλογής στην καλύτερη στιγμή της μελιτοέκρισης. Πότε είναι αυτή; ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει αλλά ελπίζουμε στην τύχη και στα στοιχεία των παρελθόντων ετών.

Ο Μπαμπίλης εφάρμοζε την μέθοδο αυτή στην Ηλεία και θα πρέπει να γίνει προσαρμογή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες .

Μετά τον έλατο ο Μπαμπίλης δεν πήγαινε σε άλλη μελιτοφορία για εκμετάλλευση .

Προχωρώντας ένα βήμα μετά τον Μπαμπίλη έκανα το εξής:

Κατά την διάρκεια των συνενώσεων άφηνα στην τετράδα την παλιά μάνα και την νέα την έπαιρνα με 2 γόνους σε μια κυψέλη ώστε να συνεχίσει την ανάπτυξή της .


Οι παραφυάδες που έγιναν κατά την διάρκεια των συνενώσεων μεταφέρθηκαν σε περιοχή με καναπίτσα ώστε να αναπτυχθούν όσο γίνεται. Αν όλα πάνε καλά οι περισσότερες από αυτές θα πάρουν και πάτωμα μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη . Φυσικά η συνεχής τροφοδότηση είναι επιβεβλημένη.

Στόχος τον Οκτώβρη σε 4 μήνες δηλαδή να ενωθούν και πάλι με ότι έχει απομείνει από τη τετράδα ώστε να υπάρξει μια δυνατή κυψέλη για την εκμετάλλευση του πεύκου.

Ευτυχώς η πρόνοια για μια ακόμα φορά είχε θέση στην σκέψη μου . Έτσι κράτησα περισσότερα από 150 κομμάτια για το θυμάρι. Αυτά μέχρι τις 20 του Ιούνη θα είναι στις καστανιές -που κάτι κάνουν- και αμέσως μετά στο θυμάρι . Για να δούμε τι θα δούμε και φέτος.

Παντως για μια ακόμα φορά πρέπει να υποταχθούμε στην Μητέρα φύση . Ο,τι και να κάνουμε αν εκείνη δεν θέλει...

Και μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής. Πάνω που έβαλα τα σημάδια μου και στα βαμβάκια , όλα καλά κι ωραία , η φύση είχε πάλι τον τελευταίο λόγο. ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ και όλοι κλαίνε.

27 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Γιάννη η μέθοδος Μπαμπίλη είναι καλή με την προϋπόθεση αν έχεις πολλά μελίσσια να τους ρίξεις 2-3 τόνους ζάχαρι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Δεν είναι έτσι ακριβώς. Οσα μελίσσια και να έχεις μπορείς να την εφαρμόσεις και είναι δεδομένο πως υπερδιπλασιάζεις την παραγωγή σου. Οσο για το τάισμα ,σαφώς χρειάζεται περισσότερο από άλλα συστήματα εκμετάλευσης αλλά και η απόδοση από κάθε "χειμωνιάτικη" κυψέλη είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Αυτό που είναι επίσης δεδομένο είναι η πολύ περισσότερη δουλειά , που απαιτεί η εν λόγω μέθοδος.
Στα μέρη σου λόγω της πρωιμότητας της άνοιξης ίσως μπορούσες να την εφαρμόσεις για το θυμάρι.

markos aliprantis είπε...

Εδώ τα μέρη είναι "κλειστά" και την επόμενη μέρα που θα σε δούν να ταΐζεις σιρόπι θα βγούν με την ντουντούκα και την επόμενη χρονιά δεν θα δώσεις ούτε κιλό.Εδώ βάζω ζαχαροζύμαρο τον χειμώνα και κάποιος μου την είπε.Βέβαια τον διαολόστειλα αλλά ξέρεις πως είναι στις μικρές κοινωνίες.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Καλή η μέθοδος Μπαμπίλη, αλλά αν δεν σου κάτσει ποιος τις φορτώνει 3όροφες – 4όροφες; Γιατί όπως ξέρεις έχουμε και τη λόξα πριν κλείσουν βδομάδα κάπου τα ξανασηκώνουμε….

apomel είπε...

φιλε γιαννη χαλασανε τα βαμβακια απο το χαλαζη ?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Μάρκο δίκιο έχεις , αλλά για να καταλάβω , δεν χρησιμοποιήτε σιρόπι για διέγερση την άνοιξη;

Θεοδώση άστα να πάνε. Από βδομάδα θα τα σηκώσω για το θυμάρι που έρχετε λίγο όψιμο για να πάρουμε ότι μπορούμε από κει και έχω μια βδομάδα που το σκέφτομαι.Φυσικά ένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά.Το χειρότερο είναι πως πολλά τελάρα είναι μισογεμάτα και πολλά έχουν και γόνους . Αρα τρύγος σε αυτά αποκλείετε . Καταλαβένεις για τι βάρος μιλάμε.

Γιώργο δυστυχώς σε ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θήβας , στην περιοχή των Βαγίων , η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική , σε βαμβάκια και σε καλομπόκια . Φυσικά κάθε καλιέργεια της περιοχής διέλυσε αλλά αυτές με μελισσοκομικό ενδιαφέρον είναι πάνω από 40.000 στρέματα. Ευτυχώς είναι νωρίς και κάποια ίσως συνέλθουν , εγώ για καλό και κακό πάντως , έβαλα αλλού σημάδια τώρα που είναι νωρίς. Το χειρότερο είναι πως σε αυτή την περιοχή έρχονται μελισσοκόμοι από όλη σχεδόν την Ελλάδα και πολύ πιθανόν κάποιοι που δεν το ξέρουν θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

manos είπε...

γεια σου Γιαννη.
Διαφραγμα βαζεις η τα αφηνεις να γενναν οπου θελουν και να βαζουν μελι οπου ναναι????

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Κατ αρχή να πω πως τα πραγματα τελικά πηγαινουν πολύ καλύτερα από ότι νόμιζα!! Κακώς κλαψούριζα .Στην τελευταία επίσκεψη θυμήθηκα τα λόγια του κου Μπίκου " Ακόμα κι αν δεν δίνει πολύ , μέλια θα πάρεις" . Ολα σχεδόν τα μελίσσια είχαν φισκάρει . Αυτό συνέβει σε διάστημα 9 ημερών που μεσολάβησε από την μια στην άλλη επίσκεψη και ενώ η μελιτοματοέκριση δεν ήταν τόσο ορμητική όσο στην αρχή!
Οσο για το διάφραγμα , στο έλατο δεν νομίζω πως είναι απαραίτητο διότι είναι τέτοιο το μπλοκάρισμα που η μάνα δεν προλαβαίνει να γεννήσει.
Στα θυμάρια όμως είναι απαραίτητο και παράλληλα πρέπει να κλείνει για 1-2 μέρες η κεντρική είσοδος ώστε να συνηθίζουν την δεύτερη. Αν δεν το κάνεις τότε τα περισσότερα τελάρα της φωλιάς θα έχουν αρκετό γόνο αλλά και πολλά μέλια που δεν θα μπορείς να πάρεις. Λόγω ευκολίας οι μέλισσες αφήνουν μεγάλες ποσότητες μελιού στην φωλιά ενώ υπάρχει χώρος στα πατώματα. Πέρυσι στα θυμάρια ορφάνεψα μερικά μελίσσια για να τα συγκρίνω με τα υπόλοιπα. Αν και περίμενα μεγαλύτερη παραγωγή , αυτό δεν φάνηκε στο τέλος. Απλά έβγαλα νέες μάνες που η δύναμή τους φάνηκε στο πεύκο τον Οκτώβρη.

peppasko είπε...

ena psifo kai apo emena sti teleyteo soy sxolio gianni.efarmosa mia paralagi tis mpampili se dio melissia kai tin kyriaki pou piga ida to eksis:3 melissia 4rofa (apo sinenosi)exoun toso melli oso ta ipolipa 7 diorofa.me anisixei to trelo mplokarisma toy gonoy.exeis na peis kati(gia to mplokarisma)?ematha episis oti exeis plastikes kirithres.exo kai ego dio apo tis maures kai den tis xtizoun tis rimades edo kai dio mines.tis pasalipsa kai me keri kai me siropi alla tipota

peppasko είπε...

parenthesi:
otan xalaga ta 2 melissakia gia na moiraso ton kosmo sta alla 3 kaigotan i kardia mou alla to apotelesma itan entiposiako

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Κώστα έτσι είναι τα πράγματα . Οπως τα λες . 2 τετραόροφα αποδίδουν όσο 8 δυόροφα. Οσο για το μπλοκάρισμα , αν μιλάμε για τον έλατο δεν μποείς να κάνεις τίποτα. Ιδιαίτερα αν είναι μεγάλη η μελιτοέκριση . Μια μικρή βελτίωση είδα όταν έκλεισα για δυό μέρες την κάτω είσοδο με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνουν μόνο από πάνω. Στην αρχή βέβαια έγινε χαμός μέχρι να συντονιστούνε . Μετά έβαζαν πρώτα μέλια πάνω και έτσι η μάνα έριχνε που και που κανένα αυγό.

PanKok είπε...

Γιάννη, πολύ ωραία & ολοκληρωμένη ανάλυση. Μπράβο!

markos aliprantis είπε...

Από 45 μελίσσια 1,5 τόνο μέλι!!!!!!!!!!
Πού να δούμε εμείς εδώ κάτω τέτοια πράγματα!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Μάρκο οι 1.5 τόνοι είναι αποτυχία με την συγκεκριμένη μέθοδο . Αν αναλογιστείς πως είναι 90 δυόροφα μελίσσια τότε η παραγωγή είναι λιγότερη από 20 κιλά ανά μελίσσι. Χθες μίλησα με συνάδελφο από Καλαμάτα που δουλεύει την ίδια μέθοδο στην Βυτίνα και η παραγωγή του είναι υπερδιπλάσια από την δική μου , μάλιστα μου πρότεινε να μεταφέρω δίπλα στα δικά του και τον ευχαριστώ γι αυτό , αλλά το πρόγραμμα έχει ήδη διαμορφωθεί. Σήμερα μετάφερα από τα έλατα στα θυμάρια που δείχνουν να επιρεάστηκαν λίγο από τις τελευταίες ζέστες , αλλά κάτι δίνουν. Εκεί τα ελατίσια που είναι τώρα τριόροφα και δυόροφα , θα ενισχυθούν με φετινές παραφυάδες που είναι πάνω από δέκα πλαίσια και περιμένουμε.

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

χαίρε αγαπητέ,υπάρχει εκεί κοιλάδα των Μουσών;τι όνομα έχει και τι ανθοφορίες;

Spyros είπε...

μπράβο σου που πειραματίστηκες και πείστηκες και ο ίδιος για τα πολύ καλά αποτελέσματα της συννένωσης. Απ'ότι βλέπω, οι συνάδελφοι πείθονται περισσότερο όταν βλέπουν να πετυχαίνει ένας συνάδελφος, παρά όταν το διαβάζουν από τα βιβλία ή το ακούν από σεμινάρια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Μελίτη πράγματι υπάρχει η κοιλάδα των μουσών στον Ελικώνα , αν και είναι αρκετά μακριά από την περιοχή που εγώ πάω τα μελίσσια μου για έλατο. Πάντως στην κοιλάδα επειδή είναι σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο δεν υπάρχουν έλατα . Υπάρχουν όμως άλλες ανθοφορίες και κυρίως χορτονομή . Οσο για το όνομά της παραμένει το ίδιο "κοιλάδα των μουσών"
Σπύρο πράγματι χρειάζεται ανοιχτό μυαλό και θάρρος για να ξεπεράσεις πρακτικές χρόνων και χρόνων . Ειδικά οι παλεοί και έμπειροι μελισσοκόμοι δύσκολα αλλάζουν τακτική.
Την ημέρα που έκανα τις συνενώσις στον Ελικώνα για τον έλατο , έτυχε να περάσει παλιός καλός και γνωστός μελισσοκόμος . Σταμάτησε και με ρώτησε τι κάνω . Παρ όλο που του εξήγησα με λεπτομέριες , "έσκασε" επειδή "χάλαγα" τα μελίσσια . Αντεξε στον χώρο λιγότερο από 10 λεπτά και έφυγε λέγοντας: "Ρε με πλάνταξες , φεύγω να μην βλέπω" !
Πάντως με δεδομένη την μέτρια σοδειά μου στο θυμάρι όπου πάλι τα μελίσσια ήταν από 3όροφα ως και πενταόροφα και με την γνώση της σχεδόν μηδενικής παραγωγής από άλλους "γείτονες" μελισσοκόμους, είμαι για μια ακόμα φορά σίγουρος πως στο μέλλον η μελισσοκομία θα αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς των συννενώσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ είπε...

Είμαι ερασιτέχνης πρωτάρης στη μελισσοκομία και από τα διαβάσματά μου μου κέντρισαν το ενδιαφέρον η μέθοδος ΜΠΑΜΠΙΛΗ και SNELGROVE τις οποίες και σκέφτομαι να εφαρμόσω. Παρακαλώ για οδηγίες και συμβουλές οι οποίες να βασίζονται σε προσωπική εμπειρία. Δεδομένα: περιοχή Ελασόνα Λάρισας. όψιμη ανάπτυξη των σμηνών λόγω κρύου χειμώνα και αρκετών παγετών. στόχος, μετά το 2ρο 15'ημερο του Ιουλίου . Μελισσο βοσκή, μέτρια, διάφορα λουλούδια , όπως λυγαριά αγκάθια , τριφύλλια κλπ

ΚΩΣΤΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ είπε...

Είμαι ερασιτέχνης με 20 σμήνη και με ενδιαφέρουν η μέθοδος ΜΠΑΜΠΙΛΗ και η μέθοδος snelgrove .παρακαλώ για πληροφορίες για τις παραπάνω μεθόδους από όποιον τις έχει εφαρμόσει και έχει βγάλει συμπεράσματα.Ερωτήματα σε σχέση με τη μέθοδο ΜΠΑΜΠΙΛΗ.κατά την ένωση των σμηνών τα μελίσσια δεν αισθάνονται ορφάνια αφού η τετράπατη κυψέλη έχει τεράστιο χώρο. η μέθοδος μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα στην περιοχή μου (Ελασσόνα) , όπου ο χειμώνας είναι κρύος με παγετούς, και οι ανθοφορίες στόχος είναι μετά το 2Ο 15ήμερο του Ιουλίου και είναι μικρής προς μέτριας δυναμικότητας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Κώστα ελπίζω να μην είναι αργά για την απάντησή μου. Η φιλοσοφία της μεθόδου είναι: Τα μελίσσια μόλις φτάσουν πάνω από 17-18 πλαίσια να τα χωρίσεις στην μέση και να τα βοηθήσεις (συνεχές τάισμα) ώστε λίγο πριν την μελιτοφορία - στόχο να φτάσουν πάλι κοντά στα 20 πλαίσια το κάθε ένα. Με δεδομένο ότι ένα υγιές μελίσσι με μια καλη μάνα την περίοδο της άνοιξης διπλασιάζει τον πληθυσμό του σε περίπου 35 ημέρες(από δικές μου παρατηρήσεις) τότε κάνε τον υπολογισμό σου . Με μια πρώτη ματιά λέω πως μπορείς να την εφαρμόσεις την συγκεκριμένη περίοδο στην περιοχή σου με καλά αποτελέσματα.Εχε στο νου σου πάντα, πως κάθε τόπος είναι διαφορετικός και μόνο όποιος ζει εκεί τον γνωρίζει καλά και κάθε χρονιά είναι διαφορετική από κάθε άλλη και αυτό φέτος επιβεβαιώνετε με τον χειμώνα που ακόμα περνάμε.Οσο για την ορφάνια μην ανησυχείς τα μελίσσια μια χαρά περνούν και με μια μάνα στους 4 ορόφους . Αρκεί η μάνα να είναι καλή και νέα. Το καλύτερο είναι ΚΑΘΕ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΜΑΝΕΣ. καλή επιτυχία.

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ είπε...

Καλησπέρα. Αν ξεφορτώσω στα έλατα 15 μάη και ο έλατος δίνει μετά απο πόσες μέρες πρέπει να συννενώσω: Και αν δεν δίνει ακόμα πότε συννενώνω: Ρωτάω σαν συνέχεια για την μέθοδο του κ. Μπαμπίλη.
Ευχαριστώ για την απάντηση προκαταβολικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

ταξιαρχη από την στιγμή που ο ελατος ξεκινησε κάνε τις συννενόσεις αμέσως. Αν δεν ξεκινησει καλο ειναι να μην κανεις τιποτα . ισως χρειαστεί να μεταφέρεις τα μελισσια σου σε άλλη μελιτοφορια. Καλο ειναι να ξεφορτωσεις τα μελισσια σου διπλα διπλα ανα δυο που θα ενωσεις . ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ: το ενα μελισσι να εχει εισοδο κανονικα κατω και το αλλο επανω . Αυτο να γινει απο την πρωτη μερα που θα τα ανοιξεις στο βουνο. Φυσικα αυτο που εχει εισοδο κατω θα μεινει κατω και το αλλο θα ανεβει πανω.Επισης σημαντικο για να μην κοβοντε οι μελισσες ειναι οι ενωσεις να γινουν οταν τα μελισσια δουλευουν καλα και ειναι πιο ανεκτικά.

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ είπε...

Όταν ενώνω πάνω απο δύο μελίσσια για να φτάσω στο επιθυμητό της τετράδας τα μελίσσια που είναι ανάμεσα στο κάτω και στό πάνω δεν χρειάζονται και αυτά είσοδο μέχρι να φάνε την εφημερίδα;Επειδή θα ξεφορτώσω βράδυ στα έλατα και θα κάνω απευθείας τις συννενώσεις έχεις να μου προτείνεις κάτι;Επίσης θα ένωσω πάνω απο 2 μελίσσια για να φτιάξω την τετράδα. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά προκαταβολικά.Με έχουν βοηθήσει αρκετά οι συμβουλές σου.Αν μου απαντούσες και μέχρι την τρίτη του πάσχα που θα κάνω την μεταφορά θα σου έχω μεγάλη υποχρέωση.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο που δεν εχω καταλαβει με την μεθοδο μπαμπιλη ειναι πως στον 4ο οροφο μπαινουν τα μελια; Απο εκει παιρνουμε δηλαδη;Βασιλικο διαφραγμα εχουμε;Η καταταξη των πλαισιων πως γινεται;

Ευχαριστω!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικη η αναφορά στη μέξοδο μπαμπιλη κύριε Κόλλια. Σκεφτομαι να την κάνω το 16 στον έλατο κι επειδή την έχετε εφαρμόσει ισως να μπορειτε να με ββοηθήσετε να διευκρινίσω κάποιες λεπτόμεριες με σκοπό να υπολογισω τα κόστη και να προγραμματιστεί η δουλειά που απαιτείται. Εκτιμω κάθε πληροφορία κι ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Θανάσης Καντάρης

dimitris 1978 είπε...

φιλε μου πολυ ωραια αναρτηση.θελω να σε ρωτησω ομωσ κατι.οταν συνενωνησ τα 2 δυοροφα δεν εχεισ προβλημα με το να σκοτωσουν οι μελισσεσ τησ μιασ κυψελησ τοισ μελισσεσ τησ αλλησ κυψελησ η και ακομα και την βασιλισσα?επειδη προκειται για δυνατεσ κυψελεσ και οχι για αδυνατεσ,ειχεσ κανενα προβλημα εσυ?.και κατι δευτερο στην εφημεριδα οταν συνενωνησ κανεισ σε 2 σειρεσ πλαισιων τησ εφημεριδα τρυπεσ η σε ολη την εφημεριδα στον οροφο?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

biofamilyfarm είπε...

Φίλε μου πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου για την μέθοδο Μπαμπίλη, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάποια πράγματα και βλέπω έχεις χρόνια να απαντήσεις. Είναι σε λειτουργία το μπλογκ?