Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

ΘΥΜΑΡΙ ΤΕΛΟΣ

Η διασημότερη ίσως ανθοφορία για την Νότια αλλά και νησιωτική Ελλάδα έφτασε σχεδόν στο τέλος της στην περιοχή μου .Ισως να κρατάνε ακόμα μερικές ρίζες για 4-5 ημέρες . Φυσικά υπάρχουν μέρη που ακόμα και στο τέλος του Ιούλη το θυμάρι καλά κρατεί.
Καλή ή κακή η χρονιά φέτος; Οι απόψεις όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα διίστανται . Στα μέρη μου άκουσα μελισσοκόμους να μιλάνε για πολύ καλή χρονιά , άλλους για μέτρια και άλλους για πολύ κακή. Με λίγα λόγια ... φασκελοκουκούλωστα!!!

Όσο για μένα μάλλον η χρονιά έχει να κάνει με την πρωιμότητα ή οψιμότητα της ανθοφορίας που κυνήγησε ο καθένας. Μελισσοκόμοι που κυνήγησαν πρώιμα θυμάρια μάλλον , πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την σοδειά. Όσοι έτρεξαν στο θυμάρι μετά τις 18-20 του Ιούνη , μάλλον είχαν προβλήματα με τον ξερό βοριά.
Μελίσσια που είχα μεταφέρει νωρίς , πριν τις 10 του Ιούνη στο θυμάρι πήγαν αρκετά καλά. Αυτά που έφερα από τον έλατο , στο τέλος του Ιούνη έβαλαν λίγα μέλια , αλλά όχι όσα θα ήθελα παρ όλο που φέτος δεν έγινε το περσινό , δηλαδή ανθισμένα θυμάρια και οι μέλισσες να τα αγνοούν!!! Και μην βιαστείτε να μου πείτε πως τα μελίσσια ήταν κουρασμένα και λοιπά , διότι και αυτά που ήταν στα θυμάρια πιο νωρίς την ίδια εξέλιξη είχαν με αυτά τα ελατίσια . Η μόνη διαφορά πως είχαν φάει έναν πρώτο τρύγο και είχαν περισσότερους γόνους. Άλλωστε τα ελατίσια μόλις ήρθαν , έφαγαν και μια 10-12άρα παραφυάδα σαν πάτωμα με 6-7 γόνους παρακαλώ που τα αναζωογόνησε.

Φέτος τα τίμησαν δεόντως και έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια να με γεμίσουν μέλια. Εν μέρη τα κατάφεραν!!!

Βέβαια και εδώ φάνηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη για δυνατά μελίσσια . Οι συνενώσεις είχαν πάλι την τιμητική τους.

Εδώ κάποια είναι ήδη ενωμένα και κάποια ετοιμάζονται για την στιγμή της "έκρηξης" . Πάντως η ναυαρχίδα ήταν ένα πενταώροφο μελίσσι που έδωσε ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 50 κιλά μέλι και ... αμέτρητα κεντρίσματα σε όλη την διάρκεια του τρυγητού του , παρά τα μέτρα που έλαβα με την Ελένη (σύζυγός μου ) . Δυστυχώς όμως ήταν ένα και μοναδικό. Όλα τα υπόλοιπα δεν ξεπέρασαν την μετριότητα και παρά τα τρία ή τέσσερα πατώματα δεν έδωσαν πάνω από 20 κιλά θυμαρίσιο στην καλύτερη περίπτωση . Λίγο καλύτερη ήταν η παραγωγή στα πρώιμα στις αρχές του Ιούνη. Βέβαια η παραγωγή σε δυνατά διώροφα , δεν ξεπέρασε τα 2-3 τελάρα μέλι. Ως εκ τούτου λοιπόν ευχαριστημένος είμαι!!!



Το νερό απαραίτητο ειδικά τις ημέρες της υψηλής θερμοκρασίας .


Παρήγορο πάντως είναι το γεγονός πως τα περισσότερα μελίσσια ακόμα και αυτά που ήρθαν από τα έλατα , γόνεψαν αρκετά ώστε να ελπίζω σε καλή παραγωγή στα βαμβάκια και τριφύλλια

Και μάλιστα γόνος σε πλαστική "κηρήθρα" παρακαλώ . Αμέσως την έπιασαν , την έχτισαν και την γέννησαν σα να ήταν κέρινη.


Στα μέρη σας πώς πήγε το θυμάρι;



Άντε και του χρόνου !!!

9 σχόλια:

Αντωνης Κεκιδακης είπε...

γιαννη μ'αρεσει το μερακι σου για τις μελισσες.πες κατι παραπανω για την πλαστικη κυρηθρα.πρωτη χρονια την δουλεψες?
υ.γ.η γυναικα μου που να πατησει στα μελισσια,μακρυα κι'αγαπημενα

Ναπολέων είπε...

Και του χρόνου Γιάννη. Στη Παραμυθιά Θεσπρωτίας κρατάει ακόμα το θυμάρι.
Το πλαστικό πλαίσιο φαίνεται καταπληκτικό και αν το πιάσαν εύκολα θα είναι πολύ καλό. Είναι το Ελληνικό που έλεγες ότι θα δοκιμάσεις. Γράψε μας πάλι τη διεύθυνση θέλω να το δοκιμάσω και εγώ.

markos aliprantis είπε...

Γιάννη εδώ στα ψηλά έχει ανοίξει το 50% περίπου και θα τα μεταφέρω σήμερα λόγω προβλημάτων που είχα.Το πρώϊμο έδωσε για τα δεδομένα τα δικά μου αρκετά.Αν δεν πάς στο θυμάρι με 3όροφα(8άρες) δεν παίρνεις τίποτα.Όπως λές μόνο δυνατά μελίσσια μαζεύουν τα άλλα είναι μόνο για φαΐ.
Μέσος όρος για εδώ είναι 10-12 κιλά ανά μελίσσι.
Άρχισαν όμως οι σκούρκοι να κάνουν εφόδους και καταλαβαίνεις τι γίνεται.

GRAINBOW είπε...

Kαι του χρονου να παρεις τα διπλα και τα τριδιπλα μελια!
Εδω ψιλοχαλια ειναι φετος το θυμαρι.
Οι ζεστες και η ανομβρια του Μαη το ζεματισαν,και σε καποια πρωιμα ζεστα μερη ουτε καν ανθισε(το ειδα με τα ματια μου-καμμενο-κιτρινισμενο σαν αρρωστο ηταν).Εδωσε μονο το θυμαρι που ανοιξε μετα το πρωιμο και αυτο σε καποια μερη ανηλια και πιο φρεσκα(δροσερα).
Εκτος απο 3 δυνατα μελισσια,απο τα αλλα θα ειναι ζητημα αν τρυγησω 2-3 πλαισια απο το καθενα.

Spyros είπε...

Πολύ καλή μέθοδος! Οι συνενώσεις είναι πολύ βασικές, λίγοι τις χρησιμοποιούν δυστυχώς.

Καλές σοδειές

halastanis είπε...

ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ, ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΪΜΟ ΘΥΜΑΡΙ, ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ, ΑΛΛΑ Ο ΒΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΤΡΥΓΗΣΟΥΜΕ 4η ΦΟΡΑ. ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ - ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ, ΜΕΛΙΣΣΙ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΜΑΝΝΑ + ΜΕΛΙΣΣΙ ΜΕ ΝΕΑ ΜΑΝΝΑ. ΑΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΜΑΝΕΣ ΔΗΛ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ 8άρα ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 ΠΛΑΙΣΙΩΝ, ΕΝΩΝΩ ΠΑΛΙΑ ΜΑΝΝΑ + ΠΑΛΙΑ ΜΑΝΝΑ. ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΥΛΙΝΗ ΘΥΡΙΔΑ, ΑΥΤΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΚΗ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΝΝΑ. ΣΤΟ ΘΥΜΑΡΙ ΤΩΡΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΚΑΙ ΒΑΖΩ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ, ΤΗΝ ΜΑΝΝΑ ΚΑΤΩ ΣΤΡΙΜΩΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΤΑ 5 ΠΛΑΙΣΙΑ (ΑΦΗΝΩ ΣΤΗ ΓΟΝΟΦΩΛΙΑ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΟΝΝΟ). ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΟΣΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΓΕΝΝΑΕΙ Η ΜΑΝΝΑ ΤΟΣΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕΛΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑΪΣΕΙ, ΑΡΑ ΣΤΟ ΘΥΜΑΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΤΣΙ.
ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΕΧΩ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΟΝ ΣΚΟΝΔΡΑ Κοσμά.
ΕΦΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΓΟΝΝΟ (ΠΕΡΥΣΙ ΤΑ ΤΡΥΓΗΣΑ ΚΙΟΛΑΣ).

halastanis είπε...

Υ.Σ.
ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΡΥΓΑΜΕ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ 1 - 1,5 ΠΑΤΩΜΑ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΓΟΝΝΟΥΣ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ.
ΙΣΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ Η 8άρα ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΑΝΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟ ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΣΤΙΣ ΒΟΣΚΕΣ.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ.
ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Επιτέλους κατάφερα να ξαναγυρίσω στα blogs και φυσικά και στο δικό μου. Διάφορες συγκυρίες γεγονότων με κράτησαν σχεδόν ένα μήνα μακριά . Ας είναι ως εδώ τουλάχιστον. Από ότι κατάλαβα πάντως όλοι κάτι κάναμε φέτος στα θυμάρια . Αλλος πολύ άλλος λιγότερο όλο και κάτι τρυγήσαμε. Τώρα σειρά τα βαμβακια . Για να δούμε κι εκεί τι θα κάνουμε. Πάντως την πρώτη κρυάδα την πήρα. Ενώ όλα έδειχναν ιδανικά , σήμερα μου έπεσαν λίγο τα αυτιά όταν είδα μισές τις κυψέλες σε ένα μελισσοκομείο. Κάποιος γείτονας αγρότης μάλλον ψέκασε και εγώ κλαίω!!! Ευτυχώς ήταν μόνο το ένα τρίτο των μελισσιών εκεί. Ειδικά στα βαμβάκια η διασπορά κινδύνου είναι απαραίτητη αλλά και σωτήρια!!!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα!
Ειμαι ο Σπυρος , μενω Αθηνα καιεχω καταγωγη απο Αγια Παρασκευη , πριν την Λιβαδεια. Ειδα οτι εισαι επαγγελματιας. Θα ηθελα να σε ρωτησω καποια πραγματα γιατι θελω να ασχοληθω με το μελισσι. Το τηλ μου ειναι 69 47 37 4680
και το e-mail : zachariou.sp@hotmail.com
Eυχαριστω..